Η επένδυση της Volkswagen στην ηλεκτροκίνηση και το ρίσκο των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η επένδυση της Volkswagen στην ηλεκτροκίνηση και το ρίσκο των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων
epa07834706 The new VW Volkswagen electric car ID.3 on display at the second press preview day of the International Motor Show IAA in Frankfurt, Germany, 11 September 2019. The 2019 International Motor Show Germany IAA 2019, which this year promotes itself under the motto 'Driving tomorrow', takes place in Frankfurt am Main from 12 to 22 September 2019. The IAA 2019 will also feature numerous world premieres, and has a special focus on electric mobility and digitization. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσιάζει το ηλεκτρικό μοντέλο ID.3 και προβλέπει πως σε δέκα χρόνια σχεδόν το 50% των πωλήσεων του ομίλου σε Ευρώπη και Κίνα θα αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

του Christoph Rauwald 

Στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η Volkswagen αποκάλυψε όχι μόνο τα νέα της μοντέλα αλλά κι ένα καινούργιο λογότυπο, σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου εισέρχεται στη νέα εποχή.

Το νέο λογότυπο της VW παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έδρα της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ, τη Δευτέρα. Και στη Φραγκφούρτη έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ID.3, του μοντέλου της εταιρείας που σηματοδοτεί την έναρξη της 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκστρατείας της VW να κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις μάζες.

Οι δύο αυτές ενέργειες – γεμάτες συμβολισμό και οι δύο – αντανακλούν τη φιλοδοξία της Volkswagen να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μόλις τέσσερα χρόνια αφότου το σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων των μοντέλων ντίζελ της εταιρείας την οδήγησε στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της. Η VW ελπίζει το ID.3 να ορίσει τις μελλοντικές τάσεις στον κλάδο και να αποκτήσει ένα στάτους αντίστοιχο του γνωστού «σκαθαριού».

«Αυτό το απόγευμα είναι μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή για μας» είπε ο Herbert Diess, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Το ID.3 στόχο έχει «να καταστήσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο mainstream, και διαθέσιμο για όλους».

Η VW προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναμορφώσει την εικόνα της. Και στη Φρανκφούρτη ο Diess αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει ένα τέλος στην παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα. «Πώς μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο για τα παιδιά μας;» έγραφε μια επιγραφή στον τοίχο της αίθουσας όπου έγινε η παρουσίαση.

Αν τα πράγματα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει η VW, η τεχνική υποδομή του ID.3 θα αποτελέσει το νέο βιομηχανικό πρότυπο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίνοντας στη Volkswagen οικονομίες κλίμακας που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν οι αντίπαλοί της. Ο Diess οραματίζεται ότι σε δέκα χρόνια σχεδόν το 50% των πωλήσεων του ομίλου σε Ευρώπη και Κίνα θα αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αν όμως οι καταναλωτές δεν ανταποκριθούν εξαιτίας ανησυχιών σε σχέση με την αυτονομία, τη φόρτιση και το κόστος, τότε η VW κινδυνεύει να βρεθεί μέσα σε μια παγίδα υψηλών δαπανών, άχρηστων εργοστασίων και υπεράριθμων εργαζομένων.

«Τα τολμηρά σχέδια της VW με φοβίζουν εξαιτίας του τεράστιου βραχυπρόθεσμου κόστους τους και της αβέβαιης ζήτησης» ανέφερε ενδεικτικά σε σημείωμά του ο Max Warburton, αναλυτής της Sanford C. Bernstein.

Πηγή: Bloomberg