Οι επενδύσεις $5,7 δισ. της Coca-Cola HBC Russia και τα πλάνα της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως

Οι επενδύσεις $5,7 δισ. της Coca-Cola HBC Russia και τα πλάνα της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως
Photo:

Ο γενικός διευθυντής της θυγατρικής της Hellenic Bottling Company, Στέφανος Βαφείδης, μιλά για τα πλάνα της εταιρείας στη ρωσική αγορά.

Ο γενικός διευθυντής της Coca-Cola HBC Russia, θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως (Hellenic Bottling Company) Στέφανος Βαφείδης σε μια ενδιαφέρουσα α συνέντευξη του, που έδωσε πρόσφατα στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μιλάει για την αγορά αναψυκτικών στην Ρωσία, την ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων και φυσικά για την στρατηγική της εταιρείας στο Moundial-2018. Ο Στέφανος Βαφείδης στην συνέντευξη του αυτή δίνει μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην αγορά των αναψυκτικών στην σημερινή Ρωσία, επισημαίνοντας, ότι μετά από δύο δύσκολα χρόνια ύφεσης άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και σ΄ αυτόν τον κλάδο της ρωσικής οικονομίας, στον οποίο η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επενδύσει 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια

«Εάν μιλήσουμε για την Coca-Cola HBC Russia, ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε στις δυνατότητες της ρωσικής αγοράς και παραμείναμε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ρωσική οικονομία» λέει ο κ. Βαφείδης, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα οι επενδύσεις της εταιρείας στην Ρωσία υπερβαίνουν τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια» και πως «για την παραγωγή όλων των αναψυκτικών που παράγονται στην επικράτεια της Ρωσίας, χρησιμοποιούνται το 80% των συστατικών και υλικών από ντόπιους προμηθευτές»

Ωστόσο η Coca-Cola HBC Russia, εκτιμά ότι μπορεί να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων τη στην ρωσική αγορά, αφού όπως λέει ο κ. Βαφείδης , «η ρωσική αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες, ιδιαίτερα στον τομέα των ανθρακούχων ποτών, του νερού και τον ενεργειακών ποτών», και επειδή ως εταιρεία «νοιώθουμε ως οι πιο ισχυροί και ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι σύντομα θα αναπτυχθούμε και στις κατηγορίες αυτές». Μάλιστα ο κ. Βαφείδης επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι να προσελκύσουμε του καταναλωτές με νέα προϊόντα , προτείνοντας τους το σωστό προϊόν, στη σωστή συσκευασία, στην σωστή θέση και στην σωστή θερμοκρασία».

Sprite με γεύση αγγουριού μόνο για τη ρωσική αγορά

Ο διευθυντής της Coca-Cola HBC Russia, επισημαίνει ότι η εταιρεία προσαρμόζεται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών προτείνοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων, προσπαθώντας να προσφέρει παράλληλα κάτι καινούργιο, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες και απαιτητικές γευστικές απαιτήσεις των Ρώσων. Ο κ. Βαφείδης αναφέρει ως παράδειγμα ενός τέτοιου προϊόντος την Coca-Cola Zero, οι πωλήσεις του οποίου διαρκώς αυξάνονται, ή το Sprite με γεύση αγγουριού που κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες και το οποίο παράγεται αποκλειστικά για την ρωσική αγορά. Εκτός όμως αυτών των αναψυκτικών η εταιρεία παράγει χυμούς φρούτων με γεύσεις από διάφορες περιοχές της χώρας, με την επωνυμία «Ντόμπρι». Τον Μάρτιο η εταιρεία Nestle ανακοίνωσε ότι η Coca-Cola και η Nestle, σταματούν την από κοινού παραγωγή του τσαγιού Nestea, και παρότι η συνεργασία θα συνεχισθεί έως το τέλος του έτους, η Coca-Cola HBC Russia , σκέφτεται να παράγει ένα εναλλακτικό προϊόν, την θέση του το οποίο σύμφωνα με τον κ. Βαφείδη «θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον».

Γευστικές απαιτήσεις και προσαρμογή στην νομοθεσία

Διαβάζοντας κανείς τη συνέντευξη του κ. Βαφείδη, συμπεραίνει κανείς ότι την ανάπτυξη της μ η Coca-Cola HBC Russia, στην Ρωσία την οφείλει αφενός στις δυνατότητες που προσφέρει η ρωσική αγορά, αλλά και στην ικανότητα της εταιρείας να λαμβάνει υπ΄ όψιν της τις γευστικές απαιτήσεις του κοινού, αλλά στην ικανότητα της να προσαρμόζεται στις νομοθετικές αλλαγές που αφορούν το εμπόριο στην ρωσική αγορά. Ακόμα και όταν πέρυσι, τέθηκαν σε ισχύ κάποιες τροπολογίες στην εμπορική νομοθεσία, και συγκεκριμένα στον νόμο περί εμπορίου, βάσει των οποίων οι προμηθευτές μείωσαν τα ποσοστά που έδιναν στα σημεία λιανικής από το 10% στο 5%, η Coca-Cola HBC Russia, προσαρμόσθηκε στην νέα πραγματικότητα. Και στην περίπτωση αυτή ο κ. Βαφείδης είναι εξαιρετικά σαφής στην απάντηση του. «Επισημαίνω -λέει – ότι, όπου και αν ασκούσαμε επιχειρηματική δραστηριότητα, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, πάντα δουλεύουμε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», όπως και «ως εταιρεία προσαρμόσαμε την δραστηριότητα μας με βάση τις τροπολογίες που έγιναν στον νόμο περί εμπορίου». Και αυτό σημαίνει ότι «χρειάσθηκε πολύς χρόνος και ενέργεια για να τροποποιήσουμε τα αντίστοιχα συμβόλαια που είχαμε με περισσότερους από 200 χιλιάδες πελάτες σε όλη τη Ρωσία.

Η Coca-Cola HBC Russia πρωτοστατεί στην ανακύκλωση

Η Coca-Cola HBC Russia, έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα οικολογικής προστασίας, το οποίο προβλέπει έως το 2020, να συγκεντρώνεται και να δίνεται προς επεξεργασία, τουλάχιστον το 40% των συσκευασιών της εταιρείας που καταναλώνονται στην αγορά. Πρόκειται για ένα διαφωτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μοιράσου το μαζί μας» που αφορά στην ανακύκλωση κατά είδος συσκευασίας. Σε ποιο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται όμως το εν λόγω πρόγραμμα;

«Ανακοινώσαμε την έναρξη του προγράμματος πέρυσι τον Μάρτιο και ήδη μέσα στο 2016 συγκεντρώσαμε για επεξεργασία περισσότερους από 4800 τόνους πλαστικών συσκευασιών» λέει ο κ. Βαφείδης, προσθέτοντας ότι «Έως το 2020 θέτουμε ένα φιλόδοξο στόχο, να συγκεντρώσουμε για επεξεργασία τουλάχιστον το 40% των δικών μας συσκευασιών που έχουν διοχετευθεί στην αγορά», τοποθετώντας ειδικούς κάδους για τα πλαστικά μπουκάλια στα σχολεία, σε προαύλιους χώρους και στα πανεπιστήμια, ενώ θα κάνουμε την κατάλληλη ενημέρωση

Στόχος αυτού του προγράμματος, λέει ο κ. Βαφείδης στην συνέντευξη του, «είναι να καλλιεργήσουμε στον κόσμο, την επιχειρηματική κοινότητα και στις αρχές την συνήθεια της ανακύκλωσης ανά είδος και να δείξουμε τους πραγματικούς τρόπους επίλυσης αυτών των προβλημάτων», ευελπιστώντας ότι το παράδειγμα μας θα το υιοθετήσουν και άλλες εταιρείες και πως τα ζητήματα της επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ρωσία θα συζητηθούν σε ανώτερο επίπεδο. Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της πολυεθνικής αυτής εταιρείας, θεωρεί ότι «πρέπει στην περίπτωση αυτή να ενώσουν τις προσπάθειες τους οι αρχές, η μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ο κόσμος του λιανικού εμπορίου, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές», γιατί «όλοι μαζί πρέπει να ένα καθαρό περιβάλλον».

Mundial 2018

Η Coca-Cola HBC Russia, θα δώσει το παρόν και την διοργάνωση του Mundial 2018. Ο κ. Βαφείδης, υπενθυμίζει ότι η εταιρεία, την οποία διευθύνει είναι ένας από τους πιο παλιούς σπόνσορες της FIFA στηρίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1978, στήριξε του χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014, ενώ έχει κάθε λόγο να πιστεύει όπως λέει ότι στην διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2018 που θα πραγματοποιηθεί στην Ρωσία, θα έχει την καλύτερη παρουσία σε σχέση με ότι έχει παρουσιάσει έως τώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ria.ru