Οι επενδυτές Bitcoin φοβούνται ότι το κραχ των κρυπτονομισμάτων πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερο

Οι επενδυτές Bitcoin φοβούνται ότι το κραχ των κρυπτονομισμάτων πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερο
(FILES) This file photo taken on November 20, 2017 shows gold plated souvenir Bitcoin coins arranged for a photograph in London. - Bitcoin plunged below 39,000 USD for the first time in more than three months on May 19, 2021 after China said cryptocurrencies would not be allowed in transactions and warned investors against speculative trading in them, despite the country powering most of the world's mining. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαφανιστεί από την αγοραία αξία των κρυπτονομισμάτων από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η CoinGecko.

Υποστηρικτές του Bitcoin, προσοχή: Η Wall Street αναμένει ότι το κραχ των κρυπτονομισμάτων θα γίνει πολύ χειρότερο.

Το token είναι πιο πιθανό να πέσει στα 10.000 δολάρια, μειώνοντας την αξία του περίπου στο μισό, παρά να επανέλθει στα 30.000 δολάρια, σύμφωνα με το 60% των 950 επενδυτών που απάντησαν στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse. Το 40% προβλέπει ότι θα συμβεί το αντίθετο. Το Bitcoin υποχώρησε κατά 2,8% στα 20.390 δολάρια το πρωί της Δευτέρας στο Λονδίνο.

Η τάση της πρόβλεψης υπογραμμίζει πόσο απαισιόδοξοι έχουν γίνει οι επενδυτές. Ο κλάδος του crypto έχει κλονιστεί από προβληματικούς δανειστές, νομίσματα που έχουν καταρρεύσει, και το τέλος της πολιτικής του εύκολου χρήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας που τροφοδότησε μια κερδοσκοπική φρενίτιδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαφανιστεί από την αγοραία αξία των κρυπτονομισμάτων από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η CoinGecko.

Οι ιδιώτες επενδυτές ήταν πιο ανήσυχοι για τα κρυπτονομίσματα από τους θεσμικούς ομολόγους τους, με σχεδόν το ένα τέταρτο να δηλώνει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι «σκουπίδι». Οι επαγγελματίες επενδυτές ήταν πιο ανοιχτόμυαλοι απέναντι στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Αλλά συνολικά, ο τομέας αυτός συνεχίζει να πολώνει: ενώ περίπου το 28% του συνόλου των ερωτηθέντων εξέφρασε ισχυρή εμπιστοσύνη ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν το μέλλον της οικονομίας, το 20% δήλωσε ότι είναι άχρηστα.

Το Bitcoin έχει ήδη χάσει περισσότερα από τα δύο τρίτα της αξίας του από τότε που έφτασε σχεδόν τα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο και έχει να αγγίξει τα 10.000 δολάρια από τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Είναι πολύ εύκολο να είναι κανείς φοβισμένος αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στα κρυπτονομίσματα αλλά γενικά στον κόσμο», δήλωσε ο Jared Madfes, εταίρος στην Tribe Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων. Είπε ότι οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση του Bitcoin αντανακλούν «τον εγγενή φόβο των ανθρώπων στην αγορά».

Το κραχ των κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις ρυθμίσεις του κλάδου. Μια τέτοια εποπτεία θεωρείται θετική από την πλειονότητα των ερωτηθέντων, καθώς θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε ευρύτερη αποδοχή από τους θεσμικούς και τους μικροεπενδυτές.

Η κυβερνητική παρέμβαση θα είναι επίσης πιθανότατα ευπρόσδεκτη από τους καταναλωτές που …τσουρουφλίστηκαν από την κατάρρευση του λεγόμενου stablecoin TerraUSD και προβληματικών μεσαζόντων όπως το Celsius Network και η Voyager Digital Ltd.

Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να αναπτύξουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα για χρήση στις ψηφιακές πληρωμές.

Αλλά ούτε οι πρόσφατες πτώσεις των τιμών, ούτε η πιθανή πρόκληση από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ανατρέψουν σημαντικά τον κλάδο εκθρονίζοντας τα δύο κυρίαρχα tokens, το Bitcoin και το Ether. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι ένα από αυτά τα δύο θα παραμείνει κινητήρια δύναμη σε πέντε χρόνια, παρόλο που ένα σημαντικό ποσοστό βλέπει τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών να αναλαμβάνουν βασικό ρόλο.

«Το Bitcoin εξακολουθεί να τροφοδοτεί μεγάλα τμήματα της αγοράς crypto, ενώ το Ethereum χάνει το προβάδισμά του», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Corp.

Πηγή: Fortune.com