Οι επενδυτές χαιρετίζουν την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από τη βρετανική πρωθυπουργία

Οι επενδυτές χαιρετίζουν την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από τη βρετανική πρωθυπουργία
British pound banknotes. Britain looks set to see faster economic growth than the United States this year as the country races ahead with its vaccination programme after its slump in 2020, Goldman Sachs said on Sunday April 25, 2021. The UK economy is rebounding sharply from the Covid crisis, Goldman Sachs said. EYEPRESS/Jason Lam (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP
Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έως και 0,6% στα 1,1994 δολάρια.

Η στερλίνα ενισχύθηκε και οι βρετανικές μετοχές αυξήθηκαν μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Οι επενδυτές δήλωσαν ότι η είδηση μπορεί να σημάνει κάποια αρχική ανακούφιση για τα assets του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έχουν πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό, την αδύναμη οικονομία και την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έως και 0,6% στα 1,1994 δολάρια. Ο δείκτης FTSE 250, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κέρδισε 0,9% την Πέμπτη.

«Οι αγορές συναλλάγματος θα ελπίζουν ότι οποιοσδήποτε νέος ηγέτης θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος και να επιτρέψει στους Τόρις να κυβερνήσουν πιο αποτελεσματικά σε μια εποχή που η κρίση του κόστους ζωής ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από την οικονομία», δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής νομισματικών ερευνών στην Credit Agricole.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού δήλωσαν στο Bloomberg News ότι ο Τζόνσον σκοπεύει να αποχωρήσει. Η πολιτική πίεση έχει αυξηθεί μετά από μια σειρά παραιτήσεων υψηλού προφίλ και εκκλήσεων για παραίτηση από υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του νεοδιορισθέντος υπουργού Οικονομικών Nadhim Zahawi.

Άλλοι στρατηγικοί αναλυτές δήλωσαν ότι οι τάσεις ανόδου της λίρας μπορεί να είναι μόνο προσωρινές.

«Το ράλι της λίρας με αφορμή τα νέα για την παραίτηση του Μπόρις είναι απλώς περίεργο», δήλωσε ο Jordan Rochester, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στη Nomura, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο ο επόμενος ηγέτης θα δώσει δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία. «Αλλά είχα μερικούς ανθρώπους που μου είπαν ότι πιστεύουν πως αυτός είναι ένας λόγος για να αγοράσουν τη στερλίνα, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια κίνηση που καθοδηγείται από το συναίσθημα».