Οι επενδυτές ρίχνουν ποσά-ρεκόρ στο νέο αγαπημένο «ασφαλές καταφύγιο» της Wall Street

Οι επενδυτές ρίχνουν ποσά-ρεκόρ στο νέο αγαπημένο «ασφαλές καταφύγιο» της Wall Street
epa07212536 A sign for Wall Street near the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 06 December 2018. The Dow Jones industrial average continued to fall today on worries of the unresolved trade deal between the United States and China. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και δεν πρόκειται για τον χρυσό.

Ο χρυσός βρίσκεται στο προσκήνιο αυτό το καλοκαίρι, καθώς κάνει ένα ιστορικό ράλι με τις τιμές να ξεπερνούν το προηγούμενο φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά στις αρχές Αυγούστου.

Αλλά και το ασήμι διανύει περιόδους δόξας αυτή τη στιγμή. Οι τιμές του αργύρου έχουν αυξηθεί περίπου κατά 60% από τις αρχές του 2020 και έκλεισαν τη Δευτέρα πάνω από 28 δολάρια ανά ουγγιά, με τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν εδώ και επτά χρόνια.

Το ράλι του αργύρου οφείλεται σε πολλούς από τους ίδιους παράγοντες της αγοράς που οδήγησαν τις τιμές του χρυσού σε ιστορικά υψηλά φέτος. Όπως ο χρυσός θεωρείται εδώ και καιρό «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές που είναι επιφυλακτικοί με τις ταραχώδεις μακροοικονομικές συνθήκες, το ασήμι επίσης εμφανίζεται ως επιλογή για όσους δεν είναι σίγουροι για το τι μπορεί να κρύβει το μέλλον για μετοχές και άλλες επισφαλείς επενδύσεις.

Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο σχεδόν κατά 2% κατά την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη την Τρίτη, ξεπερνώντας τις μετοχές.

Καθώς το χρηματιστήριο συνεχίζει να ανεβαίνει εν μέσω μιας αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον κορονοϊό, άλλες ενδείξεις έχουν ωθήσει πολλούς επενδυτές σε τέτοια ασφαλή καταφύγια. Αφενός, το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να υποχωρεί, έχοντας πέσει στα χαμηλότερα του επίπεδα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ενώ τα μαζικά μέτρα τόνωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μετά την πανδημία του κορονοϊού συνέβαλαν στην εξασθένιση του δολαρίου (και βοήθησαν στην άνοδο των τιμών του χρυσού και του αργύρου), η πρόσφατη αποκάλυψη του προσανατολισμού της Fed για υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερα επιτόκια ώθησε το δολάριο περαιτέρω προς τα κάτω. Η χαλαρή νομισματική πολιτική πλήττει επίσης τα κρατικά ομόλογα, ένα άλλο παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Αλλά η θελκτικότητα του αργύρου μπορεί να οφείλεται και σε πιο πρακτικούς λόγους. Οι αναλυτές της Bank of America επεσήμαναν πρόσφατα την εφαρμογή του αργύρου σε βιομηχανικές χρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ, που καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα για το περιβάλλον του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η τιμή-στόχος 35 δολαρίων ανά ουγγιά το 2021 είναι «εφικτή».

Έτσι, ενώ απομένει να δούμε αν οι τιμές του αργύρου θα πλησιάσουν τα υψηλότερα επίπεδα που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 – όταν ανέβηκαν στα 50 δολάρια ανά ουγγιά πριν καταρρεύσουν πάλι – φαίνεται ότι το τρέχον ράλι μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους επενδυτές.