Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συνεχίζουν να ρίχνουν δισεκατομμύρια σε startups κρυπτονομισμάτων

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συνεχίζουν να ρίχνουν δισεκατομμύρια σε startups κρυπτονομισμάτων
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τα κρυπτονομίσματα τελευταία.

του Declan Harty

Σχεδόν έξι μήνες αφότου το Bitcoin, το Ether και σχεδόν όλα τα άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα έφτασαν σε υψηλά όλων των εποχών, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία φαίνεται να έχουν βρει μια νέα κανονικότητα στις αγορές – και είναι πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά του Νοεμβρίου.

Το Bitcoin εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% χαμηλότερα από το υψηλό όλων των εποχών, με την κεφαλαιοποίησή του να έχει μειωθεί από τα 1,22 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 786,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνουν τα στοιχεία του CoinMarketCap. Το Ether επίσης δεν πάει πολύ καλύτερα. Έχει μειωθεί κατά 37% από το υψηλό του. Οι παγκόσμιες πωλήσεις NFT, εντωμεταξύ, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021, σύμφωνα με το CryptoSlam. Και οι μετοχές των εταιρειών κρυπτονομισμάτων έχουν πληγεί πρόσφατα, με τους μικροεπενδυτές να προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πώς να χειριστούν τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν φαίνεται να πτοούνται.

Στοιχεία από το PitchBook που παρέχονται στο Fortune δείχνουν ότι οι επενδυτές κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών έχουν «ρίξει» 11,65 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες εταιρείες κρυπτονομισμάτων και blockchain σε όλο τον κόσμο το 2022, μέχρι τις 12 Απριλίου – πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι επί του παρόντος έτοιμοι να εισφέρουν ρεκόρ κεφαλαίων στα κρυπτονομίσματα και το blockchain φέτος.

Οι οπαδοί των αγορών κρυπτονομισμάτων δεν πρέπει να εκπλήσσονται. Μεταξύ του κύκλου χρηματοδότησης C 400 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκε από το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων FTX τον Ιανουάριο και του κύκλου χρηματοδότησης 400 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκε από το Circle Internet Financial τον Απρίλιο, η ροή των συμφωνιών έχει εκτιναχθεί το 2022.

Υπήρξε η άντληση 450 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο από την Yuga Labs, δημιουργό του Bored Ape Yacht Club, η αξία της οποίας τώρα ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην υποστήριξη των Andreessen Hororwitz, FTX Ventures και άλλων. Το Blockchain.com συγκέντρωσε νέα χρηματοδότηση σε αποτίμηση 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν από μια πιθανή είσοδο στις δημόσιες αγορές. Ακόμη και η πλατφόρμα NFT Autograph του Tom Brady συγκέντρωσε 170 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο.

Φυσικά, οι νεοσύστατες εταιρείες κρυπτονομισμάτων είναι οι εξαιρέσεις. Με τον φόβο για ύφεση στη Wall Street να αυξάνεται, τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει μια ακόμη πιο επιθετική στάση όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, η παγκόσμια χρηματοδότηση στο σύνολό της μειώθηκε κατά 19% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Παρά τα διαφαινόμενα προβλήματα, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων – από την Katie Haun έως τη Sequoia, την FTX και την Crypto.com – έχουν συγκεντρώσει και αξιοποιήσει τεράστια ποσά χρημάτων, είτε πρόκειται για παραδοσιακές επενδύσεις είτε για πωλήσεις συμβολαίων.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων είναι ακόμα στην αρχή. Αλλά οι πιστοί πιστεύουν ότι είναι το μέλλον και οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων θέλουν να συμβάλουν στη δημιουργία της επόμενης μεγάλης αγοράς. Το αν θα συμβεί αυτό μένει να φανεί, αλλά να περιμένετε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι – σίγουρα υπάρχουν πολλές εταιρείες για να επενδύσετε.

Πηγή: Fortune.com