Οι επενδυτές «σπρώχνουν» πολύ χρήμα στο λογισμικό για μαριχουάνα

Οι επενδυτές «σπρώχνουν» πολύ χρήμα στο λογισμικό για μαριχουάνα
epa06828930 Marijuana plants grow at MedReleaf in Markham, Canada, 21 June 2018. MedReleaf is a licensed Canadian producer of cannabis for medicinal use. Starting 17 October 2018, recreational use of marijuana will be legal across Canada. Each province will decide its own rules for where marijuana will be sold and where it may be consumed. The City of Markham is on the north-east border of Toronto. EPA/WARREN TODA
Αυτή είναι η τελευταία startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση.

του Jeff John Roberts

Ο σύγχρονος «πυρετός του χρυσού» εντοπίζεται, δίχως αμφιβολία, στον κλάδο της κάνναβης. Και αυτοί που αναζητούν να μεγαλώσουν τις περιουσίες τους δεν είναι μόνο οι πωλητές μαριχουάνας, αλλά και οι εταιρείες που τις προμηθεύουν.

Πάρτε, για παράδειγμα, τις εταιρείες που πουλάνε εξειδικευμένο λογισμικό – το οποίο είναι τόσο σημαντικό για τις εταιρείες κάνναβης όσο ήταν τα φτυάρια και οι αξίνες για τους χρυσοθήρες του …Κλοντάικ. Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές ρίχνουν πολύ χρήμα σε αυτές τις εταιρείες λογισμικού.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Flowhub, με έδρα στο Ντένβερ. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 23 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση Σειράς Α’ για να επεκτείνει τις πωλήσεις λογισμικού πώλησης και συμμόρφωσης για πωλητές μαριχουάνας σε όλες τις ΗΠΑ.

«Το τέλος της απαγόρευσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο πλησιάζει, και θέλουμε να εξυπηρετήσουμε μια παγκόσμια αγορά κάνναβης» λέει ο Kyle Sherman, ο οποίος ενθαρρύνεται από πρόσφατα θεσπισμένους νόμους όπως αυτός που απομάκρυνε την κάνναβη (αλλά όχι και τη μαριχουάνα) από μια λίστα απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών.

Αν και κολοσσοί των πληρωμών, όπως η Square, θα μπορούσαν θεωρητικά να εξυπηρετήσουν τον κλάδο της κάνναβης, ο Sherman λέει ότι τέτοιες εταιρείες διστάζουν λόγω της έντονης εποπτείας του κλάδου.

Εντωμεταξύ, η Flowhub προσαρμόζει το λογισμικό της για να βοηθήσει τους πωλητές να διαχειριστούν τα αποθέματά τους (συμπεριλαμβανομένων και των βρώσιμων προϊόντων κάνναβης) και τις ανάγκες προσωπικού – υπηρεσίες που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να προσφερθούν από παραδοσιακές εταιρείες λογισμικού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει λόγω του ιδιαίτερου νομικού περιβάλλοντος που περιβάλλει την κάνναβη.

Η Flowhub δεν είναι η μόνη εταιρεία που παράγει λογισμικό για τον κλάδο της μαριχουάνας. Σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook, μόνο πέρυσι υπήρξαν 39 συμφωνίες venture capital που αφορούσαν λογισμικό για εταιρείες κάνναβης, συνολικής αξίας άνω των 178 εκατομμυρίων δολαρίων. Και τα δεδομένα για φέτος δείχνουν ότι οι επενδύσεις θα αγγίξουν ένα παρεμφερές επίπεδο το 2019.

Ήδη, φέτος οι εταιρείες λύσεων εταιρικού λογισμικού για τον κλάδο της κάνναβης έχουν συγκεντρώσει 89 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο 15 συμφωνιών, όπως αναφέρει η αναλύτρια της CBInsights, Marissa Schlueter.