Οι επενδυτές θέλουν οι επιχειρήσεις να εστιάσουν και πέρα από τους μετόχους

Οι επενδυτές θέλουν οι επιχειρήσεις να εστιάσουν και πέρα από τους μετόχους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρευνα γνώμης της αμερικάνικης έκδοσης του Fortune δείχνει το πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

του Lance Lambert

Τον περασμένο Αύγουστο, σχεδόν 200 διευθύνοντες σύμβουλοι αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη νέα δήλωση εταιρικού σκοπού του Business Roundtable, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτή η νέα δήλωση αποστολής καλεί τις επιχειρήσεις να εστιάσουν και πέρα από τους μετόχους, λαμβάνοντας υπόψη στη λήψη αποφάσεών τους τα συμφέροντα ενδιαφερομένων μερών όπως οι τοπικές κοινότητες, οι πελάτες, οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι.

Αυτή η απομάκρυνση από την πρωτοκαθεδρία των μετόχων έρχεται σε μια εποχή όπου οι εταιρείες πιέζονται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες και η δυσπιστία προς τις επιχειρήσεις.

Αλλά πώς αισθάνονται οι επενδυτές γι’ αυτό; Εξάλλου, αυτό που τους λένε πλέον είναι ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύουν δεν θα θέτουν πλέον σε αποκλειστική προτεραιότητα τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Το Fortune και η Civis Analytics ζήτησαν την άποψη άνω των 1.300 επενδυτών, και τους ζήτησε να αξιολογήσουν την πρωτοβουλία του Business Roundtable και να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.

Τα βασικά νούμερα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • 49% των επενδυτών υποστηρίζουν την απόφαση του Business Roundtable να επαναπροσδιορίσει τον σκοπό μιας εταιρείας, σε σύγκριση με 10% που αντιτίθενται και 41% ​​που δηλώνουν αναποφάσιστοι ως προς τη συγκεκριμένη κίνηση.
  • 51% των επενδυτών λένε ότι λαμβάνουν υπόψη την κοινωνική ευθύνη κατά τη διαδικασία λήψης των επενδυτικών τους αποφάσεων. Εντωμεταξύ, 29% λένε ότι δεν ενσωματώνουν την κοινωνική ευθύνη στις επενδύσεις τους και 19% λένε ότι δεν είναι σίγουροι κατά πόσο το κάνουν.

Συνολικά, φαίνεται ότι οι επενδυτές είναι ανοικτοί στο να επαναπροσδιορίσουν τις πρακτικές τους. Οι επενδυτές που υποστηρίζουν την επανακαθορισμένη δήλωση εταιρικού σκοπού ξεπερνούν αυτούς που αντιτίθενται σ’ αυτήν σε αναλογία σχεδόν 5 προς 1.

Αλλά αυτή η υποστήριξη δεν είναι απόλυτη, με 41% ​​των επενδυτών να λένε ότι είναι αναποφάσιστοι ως προς την αλλαγή. Έτσι, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν πώς μεταφράζεται αυτή η νέα αποστολή των εταιρειών στην πράξη, η άποψή τους θα μπορούσε να αλλάξει ταχύτατα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Πηγή: fortune.com