Η επιχειρηματική διάσταση του TED

Η επιχειρηματική διάσταση του TED

Ένας οργανισμός που ξεκίνησε από μια ετήσια εκδήλωση και μετατράπηκε σε παγκόσμιο θεσμό πρέπει να συμπεριφερθεί και ως επιχείρηση.

της Λόρα Έντις

Είναι δύσκολο πλέον να ξεφύγεις από το TED. Αυτό που ξεκίνησε ως ετήσιο συνέδριο ιδεών σχετικά με την τεχνολογία, τη ψυχαγωγία και το design είναι τώρα το πνευματικό ισοδύναμο της …λαχανίδας: θρεπτικό, παράξενα εθιστικό, και κομμάτι του «κοινού νου» ενός συγκεκριμένου συνόλου ανθρώπων. Οι ομιλίες της TED έχουν προβληθεί διαδικτυακά 6,1 δισεκατομμύρια φορές και έχουν προβάλλει ιδέες που σχετίζονται με τα πάντα, από τη γλώσσα του σώματος έως τη δύναμη των εσωστρεφών.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός επεκτείνεται σε έναν διαφορετικό τομέα: παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες της λίστας Fortune 500. Το TED ξεκίνησε τη διοργάνωση συνεδρίων για εταιρείες όπως οι IBM, Intel, Unilever και UPS πριν από λίγα χρόνια. Πιο πρόσφατα, οι εταιρικές της υπηρεσίες έχουν διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνουν ομιλίες κατά παραγγελία, όπου το TED φέρνει πολλούς από τους ομιλητές της για να μιλήσουν σε εργαζομένους σε εταιρικές εκδηλώσεις και να παραδώσουν μαθήματα δημόσιας ομιλίας, ενώ επιτρέπει σε εταιρείες να ενοικιάζουν χώρο στην έδρα του TED στη Νέας Υόρκης για να αποκτούν μια καλύτερη εικόνα της δημιουργικότητας και της σφριγηλότητας της.

Οι mainstream εταιρίες επιθυμούν την αύρα της καινοτομίας που μπορεί να μεταδώσει ένα TED Talk. Μερικές, μάλιστα, θέλουν να μάθουν πώς να εφαρμόζουν το ξεχωριστό στυλ του TED στις εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνίες τους.

Από την πλευρά της, το TED επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδά του για να χρηματοδοτήσει τους φιλόδοξους στόχους του CEO της, Κρις Άντερσον: να διαδώσει ιδέες σε όλο τον κόσμο. Πάντως, η στρατηγική αυτή παρουσιάζει κινδύνους. Εάν το TED γίνει αντιληπτή ως επιχείρηση μάρκετινγκ, αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει την αξιοπιστία που κάνει το εμπορικό σήμα της τόσο πολύτιμο.

Ο Άντερσον, ένας επιχειρηματίας μέσων ενημέρωσης με σπουδές στην Οξφόρδη, έχει επεκτείνει σταθερά το TED από τότε που την αγόρασε, όταν ήταν απλώς ένα συνέδριο το 2001. Σήμερα, είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα με δύο ετήσια συνέδρια, μια βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών βίντεο (TED-Ed), δωρεάν διαδικτυακά TED Talks, ένα δίκτυο ανεξάρτητων εκδηλώσεων τύπου TED (TEDx), και ένα πρόγραμμα Fellows.

«Σκοπός μας είναι η αναζήτηση ιδεών, και αν είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στη λήψη των χρημάτων ή τη διατήρηση αυτής της αρχής,» λέει ο Άντερσον, «δεν θα παίρναμε τα χρήματα». Αλλά ο Άντερσον δεν θέλει να απευθύνεται μόνο στην εκπαιδευμένη ελίτ. Καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο συνδέονται με το διαδίκτυο, λέει ο ίδιος, ο ορισμός του τι είναι και σε ποιον απευθύνεται ένα TED Talk πρέπει να επεκταθεί.

Όταν ένας «έφηβος στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι» παίρνει μια κινητή συσκευή αξίας 25 δολαρίων, για παράδειγμα, ο Άντερσον θέλει το TED να είναι έτοιμο να ασχοληθεί μ’ αυτό. Αυτό συνεπάγεται τη διοργάνωση ομιλιών σε πολλές γλώσσες (υπάρχει ήδη μια υπηρεσία μετάφρασης) και την επέκταση του format πέρα ​​από το γνωστό Talk. Πρόσφατα, ο οργανισμός προσέλαβε μια ομάδα τριών ατόμων για να αναπτύξει νέους τρόπους διάδοσης ιδεών διαδικτυακά.

Όλα αυτά κοστίζουν χρήματα και η αύξηση των εσόδων του TED από χορηγίες συνεδρίων και πωλήσεις εισιτηρίων παραμένει στάσιμη. Το 2015, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπέβαλε φορολογική δήλωση, το TED είχε έσοδα ύψους 66,2 εκατομμυρίων δολαρίων (και εμφάνισε με πολύ κόπο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε «κέρδη»). Οι δωρεές αντιπροσωπεύουν το 35% των εσόδων. Οι πωλήσεις εισιτηρίων αποτελούν ένα άλλο κομμάτι (το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 8.500 – 17.000 δολάρια ανά άτομο). Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, περίπου 40%, είναι οι εταιρικές χορηγίες, σύμφωνα με τον Άντερσον.

Εάν το TED επιθυμεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, πρέπει να βρει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης. Αυτό το καθήκον βαραίνει τη Λίζα Τσόι Όουενς, η οποία προσλήφθηκε στα τέλη του 2015 ως επικεφαλής διευθύντρια εσόδων. Η ίδια ελπίζει να επεκτείνει το Ινστιτούτο TED, το οποίο ιδρύθηκε το 2013. Για 1.5 εκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον, θα προετοιμάσει μια ημερίδα για μια εταιρεία. Η ομάδα του TED ξεκινά με τον εντοπισμό εξελίξεων ή ιδεών που συνδέονται με την εταιρεία και για τις οποίες αξίζει κανείς να μιλήσει.

«Είναι η ίδια διαδικασία επιμελητείας που κάνουμε για οποιοδήποτε από τα γεγονότα μας», λέει ο Άντερσον. Το TED επιλέγει τον χώρο, καθοδηγεί τους ομιλητές, βοηθά στο σχεδιασμό του γεγονότος και της στρατηγικής, και στη συνέχεια το φιλοξενεί, το παράγει και το βιντεοσκοπεί. Στο τέλος, δημοσιεύει τα βίντεο που προκύπτουν σε μια εξειδικευμένη ενότητα του ιστότοπου του TED. Τα καλύτερα εμφανίζονται στην κεντρική σελίδα του ιστότοπου. Το 2015, το Ινστιτούτο αποκόμισε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στα 7 εκατομμύρια δολάρια φέτος.

Πηγή: fortune.com