Η επιχειρηματική ιδέα από την Κρήτη που κέρδισε την αναγνώριση της Ευρώπης

Η επιχειρηματική ιδέα από την Κρήτη που κέρδισε την αναγνώριση της Ευρώπης

Το επιμελητήριο Ηρακλείου διακρίθηκε για την ιδέα του να τοποθετήσει τα τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία του νησιού.

Αποστολή στην Μπρατισλάβα

Μέχρι τη Σλοβακία έφτασε η χάρη της Κρήτης, καθώς το Επιμελητήριο του νησιού ήταν ανάμεσα στους οκτώ νικητές που βραβεύτηκαν για την επιχειρηματική τους ιδέα στο θεσμό του SME Assembly 2016, της μεγαλύτερης διοργάνωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, λαμβάνοντας το βραβείο «European Enterprise Promotion Awards 2016».

Μιλώντας στο fortunegreece.com που έδωσε το παρόν στη διοργάνωση στη Μπρατισλάβα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, τόνισε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που στόχο έχει να φέρει κοντά ντόπιους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα με τους ξενοδόχους της Κρήτης.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 95% των προϊόντων που καταναλώνονταν μέχρι πρότινος στα ξενοδοχεία της χώρας προερχόταν από το εξωτερικό και όχι από την εσωτερική αγορά, το Επιμελητήριο Ηρακλείου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γαστρονομικό τουρισμό έχει αναπτύξει εδώ και μια πενταετία μια στρατηγική που ενισχύει την προβολή της τοπικής κουζίνας μέσω της ανάδειξης προϊόντων που παράγονται στην ελληνική γη.

«Πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που στήθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιμελητήρια της Κρήτης. Το γεγονός ότι συνεχίζεται για  πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, υπογραμμίζει την ανταπόκριση που υπάρχει και από τις δύο πλευρές», αναφέρει ο Μανώλης Αλιφιεράκης, προσθέτοντας πως ο αριθμός των b2b συναντήσεων που κλείνονται μεταξύ παραγωγών και ξενοδόχων κυμαίνεται ανά χρονιά μεταξύ 7.500 και 12.000 ραντεβού!

Στην ουσία είναι μια έκθεση προϊόντων με προκαθορισμένα ραντεβού τα οποία έχουν προγραμματιστεί καιρό πριν και είναι στοχευμένα. Το Επιμελητήριο κάνει το mix & match χωρίς κόστος για τα μέλη του, καθορίζοντας το ποιος παραγωγός θα μιλήσει με συγκεκριμένους ξενοδόχους που έχουν εκφράσει την επιθυμία για τοποθέτηση συγκεκριμένων παραδοσιακών προϊόντων στην επιχείρησή τους.

Ο Μανώλης Αλιφιεράκης επισημαίνει δε τον παιδευτικό χαρακτήρα της εν λόγω πρωτοβουλίας, καθώς όπως λέει, οι παραγωγοί μπορεί να διαθέτουν υψηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να τα πουλήσουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα προϊόντα δεν είναι πιστοποιημένα με ISO και HASP. «Στην προσπάθειά τους να πουλήσουν, οι παραγωγοί μαθαίνουν τα σωστά βήματα, και χρόνο με το χρόνο βελτιώνονται. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τον αριθμό των συμφωνιών που καταφέρνουν να κλείσουν στο τέλος. Η ιδέα μας στηρίζεται στη διασύνδεση των κρητικών τοπικών προϊόντων με την κατανάλωση των ξενοδοχείων. Πώς διεισδύουν τα προϊόντα του αγροτικού τομέα μέσα στα ξενοδοχεία και πώς αυτά φτάνουν στους ξένους τουρίστες».

Προσθέτει δε πως, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, έχουν γίνει βήματα για σύναψη συνεργασιών και με χονδρέμπορους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θεωρούν, ωστόσο, ότι έχουν ακόμα πολλά βήματα να κάνουν στον κλάδο του ξενοδοχείου. «Στην Κρήτη έρχονται 2,5 με 3 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Επομένως θεωρούμε ότι τα ξενοδοχεία συνιστούν μια πολύ μεγάλη διαφήμιση για μας, που πολλαπλασιάζει τη φήμη και το ενδιαφέρον και άλλων χωρών να γευτούν τα προϊόντα μας και να τα προτιμήσουν».

Σχολιάζοντας τον θεσμό του SME Assembly και και το κατά πόσο τέτοιου είδους διοργανώσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, ο Μανώλης Αλιφιεράκης παραθέτει την εμπειρία του λέγοντας χαρακτηριστικά πως προάγουν την επιχειρηματικότητα, φέρνουν στο ίδιο τραπέζι αυτούς που χαράσσουν πολιτικές, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να επικοινωνήσουν την ιδέα τους και να εμπνευστούν από άλλες. «Η διάκριση, σε έναν τέτοιο θεσμό, είναι σίγουρα πολύ σημαντική για εμάς. Πιστεύαμε ότι είχαμε κάτι καλό να παρουσιάσουμε, το οποίο έχει μια δυναμική διάχυση σε παραγωγούς και ξενοδόχους, βοηθάει την επιχειρηματικότητα, αλλά και τη διεθνοποίηση μιας επιχείρησης, αφού τα προϊόντα γίνονται παγκοσμίως γνωστά από τους ξένους που επισκέπτονται το νησί μας».

Σημειώνεται πως τα European Enterprise Promotion Awards 2016 είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να προωθήσει πρωτοβουλίες που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των ΜμΕ στη Σλοβακία – η οποία κατέχει σήμερα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Σουηδία.

Τα άλλα έξι έργα, που κέρδισαν την κατηγορία τους, προέρχονταν από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Σερβία και την Ολλανδία. Η χώρα μας μαζί με τη Λετονία και την Ιρλανδία έλαβε ειδική μνεία από την κριτική επιτροπή των European Enterprise Promotion Awards 2016, η οποία αποτελείται από επτά εκπροσώπους της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού χώρου από την ΕΕ. Όσο για τις κατηγορίες για τις οποίες κατατέθηκαν 57 επιχειρηματικές ιδέες, καλύπτουν ευρείς τομείς της επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων start ups , ευκαιρίες για ανάπτυξη σε διεθνείς αγορές, και πράσινες αγορές.