Η επιχειρηματική ιδέα που όλοι κορόιδευαν και σήμερα αξίζει 500 εκατ. δολάρια

Η επιχειρηματική ιδέα που όλοι κορόιδευαν και σήμερα αξίζει 500 εκατ. δολάρια

Πως ένα μπουκέτο λαχανικών δίχασε τους εμπειρογνώμονες.

Τα λουλούδια είναι ένας από τους τρόπους για να πει κανείς «συγγνώμη», «σ’ αγαπώ» ή «συγχαρητήρια». Αλλά είχατε σκεφτεί ποτέ πως μπορεί να συνδέονται με θετικές χειρονομίες και συναισθήματα κι άλλα πράγματα εκτός από τα λουλούδια; Τα λαχανικά ας πούμε.

Ο Tariq Farid το σκέφτηκε και το 1999 παρουσίασε την ιδέα του για το «Edible Arrangements».

Ο Farid ξεκίνησε να κόβει φρούτα και να δημιουργεί μπουκέτα από ανανάδες και άλλα εσπεριδοειδή. Όλοι τότε τον κορόιδεψαν και τον παρότρυναν να «μείνει» στα παραδοσιακά λουλούδια, αφού αυτό το εγχείρημα δεν έχει μέλλον.

«Κανένας δε το κάνει αυτό. Γιατί πιστεύεις πως μπορεί να πετύχει;» ήταν η άποψη ενός ειδικού όταν έμαθε για την ιδέα του και γελούσε.

Η μητέρα του, όμως, ήταν εκείνο το άτομο που πίστεψε στην ιδέα του και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει.

Η εταιρεία σήμερα αξίζει 500 εκατομμύρια δολάρια και έχει περισσότερους από 1.200 franchises, ενώ πρόσφατα κατετάγη στη 40η θέση του περιοδικού Entrepreneur με τις 500 κορυφαίες εταιρείες στο χώρο του franchise.

Τα αρνητικά σχόλια που έλαβε από εμπειρογνώμονες του κλάδου – και τα θετικά σχόλια από τους πιο αξιόπιστους σύμβουλος του – τον δίδαξαν γρήγορα ένα πολύτιμο μάθημα: « Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πάτε ενάντια στις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων , όταν βαθιά μέσα στη καρδιά σας πιστεύετε πως αυτό που θέλετε να κάνετε είναι το σωστό».

Αναγνωρίζει, βέβαια, πως οι ηγέτες δεν πρέπει να αγνοούν τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων ή τις έρευνες, αφού μπορεί να έχουν μια δώσει αλήθειας, αλλά ενδέχεται να υπέραναλύουν ένα προϊόν και τα αποτελέσματα να είναι λάθος. Επειδή κάποιος είναι καλός στη δουλειά του δε σημαίνει πως έχει όλες τις απαντήσεις.