Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που «χτυπήθηκαν» από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που «χτυπήθηκαν» από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν
epa05671020 Iran Air Chief Farhard Parwaresh (C-L) and a Boeing regional sales director Fletcher Barkdull (C-R) shake hands after signing a contract to purchase 80 aircraft, as Iran's transport minister Abbas Akhundi (C) looks on, in Tehran, Iran, 11 December 2016. Media reports state Iran's state-owned airline Iran Air and US aircraft manufacturer Boeing have signed a contract to purchase 80 aircraft in contract worth 16.8 billion dollars (15.9 billion euros). The 80 machines - 50 Boeing 737 and 30 Boeing 777 - will be made available to Iran within ten years. The first machine is to be handed over in 2018. EPA/STRINGER

Συμφωνίες 40 δισ. Δολαρίων χάθηκαν με μια υπογραφή που φέρει το όνομα Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, προκάλεσε ήδη τεράστια προβλήματα στις δύο μεγαλύτερες αεροναυπηαγικές βιομηχανίες του κόσμου: την Boeing και την Airbus.

Η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για ελπίδες όσον αφορά εμπορικές συμφωνίες των δύο εταιρειών με τη χώρα της Μέσης Ανατολής που φτάνουν τα 40 δισ. Δολάρια.

Η Τεχεράνη είχε ήδη έρθει σε συμφωνία για την πλήρη ανανέωση του στόλου της, έπειτα από την αρχική συμφωνία με την κυβέρνηση Ομπάμα και τις άλλες δυτικές χώρες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η άρση σημαντικών κυρώσεων που είχε επιβάλει η Δύση τα προηγούμενα χρόνια, έστρωσε τον δρόμο για αυτά τα deal.

Κι αν απορεί κανείς γιατί η γαλλική Airbus επηρεάζεται το ίδιο με την αμερικανική Boeing, αρκεί να γνωρίζει ότι περισσότερο από το 10% των εξαρτημάτων της πρώτης κατασκευάζεται στα εργοστάσια αμερικανικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus, η εταιρεία «εξετάζει προσεκτικά» την αμερικανική απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια. «Αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο», συμπλήρωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια ανησυχία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν