Οι επιδόσεις των πρωταγωνιστών πριν το stress test της πανδημίας

Οι επιδόσεις των πρωταγωνιστών πριν το stress test της πανδημίας
Μία γυναίκα περπατά στο άδειο από κόσμο κέντρο της Αθήνας λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε όλη την χώρα, στo πλαίσιo της προσπάθειας για περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνουν στοιχεία της ICAP Group από την ανάλυση 40 κορυφαίων κλάδων το 2019- Οι αβεβαιότητες του 2020 και οι προσδοκίες ανάκαμψης από το β’ εξάμηνο του 2021.

Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν την ευελιξία και την ανθεκτικότητά τους καλλιεργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα τζίρου και κερδοφορίας που κατέκτησαν πριν την πανδημία, την τριετία 2017-2019, μετά από την προηγούμενη οικονομική κρίση, όπως αποτυπώνουν στοιχεία της ICAP Group.

Υπάρχουν κλάδοι που μέσα στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας δείχνουν ανθεκτικότητα ή επηρεάζονται σε πολύ χαμηλό βαθμό, όπως είναι οι κλάδοι που συνδέονται με την τεχνολογία (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, κ.ά.), ο κλάδος των supermarkets, ο φαρμακευτικός κλάδος κ.α.. Στην αντίπερα όχθη όμως, όπως σημειώνει ανάλυση της ICAP Group, κλάδοι όπως αυτοί που εντάσσονται ή συνδέονται άμεσα με τον ευρύτερο τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, μονάδες μαζικής εστίασης, κ.ά.) πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.

Στοιχεία στο πλαίσιο της έκδοσης “Greece in Fingers 2021″ δείχνουν ότι το 2019 οι επιχειρήσεις κατάφεραν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους για πέμπτη συνεχή χρονιά. Σε δείγμα ισολογισμών 21.349 ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός τραπεζών-ασφαλειών) ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,2% ανερχόμενος σε 161 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 24,4% έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Σύμφωνα με τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών ICAP, μετά από μία τριετία ελαφράς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το 2020 σηματοδοτήθηκε από τη βαθιά ύφεση που βίωσε η χώρα, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε σημαντική μείωση 8,2%. Η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και η εξάπλωσή της και στη χώρα μας από το Μάρτιο του 2020, ανέτρεψε εντελώς τη θετική προοπτική που μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς από την Πολιτεία, η υγειονομική κρίση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2021 συντηρώντας τις αβεβαιότητες. Η τρέχουσα συγκυρία έχει επηρεάσει σε διαφορετικό βαθμό κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντέλλος, που τονίζει τη σημασία να αποτυπωθούν οι τάσεις που χαρακτήρισαν διάφορους κλάδους, με ενδεικτική την εικόνα από τη φετινή έκδοση της ICAP 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας.

Εκτιμάται ότι στο β’ εξάμηνο του 2021 θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέψει στον επιχειρηματικό τομέα να ανακάμψει σταδιακά υποστηρίζοντας την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η καταγραφή των επιδόσεων που πέτυχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της αγοράς την προηγούμενη περίοδο, δίνουν πολύτιμα στοιχεία για την ανθεκτικότητα που οικοδομήθηκε και τις δυνητικές αντοχές στη νέα κρίση.

Η μελέτη με βάση τους ισολογισμούς του 2019, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει αύξηση πωλήσεων σε οκτώ από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Την υψηλότερη (ποσοστιαία) αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των ξενοδοχείων- εστιατορίων (10,7%) και ακολούθησε ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών (9,9%). Με μικρή διαφορά έπονται οι κλάδοι της γεωργίας – αλιείας (8,5%) και των ορυχείων – λατομείων (7,8%). Μικρότερη (ποσοστιαία) αύξηση κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι του εταιρικού τομέα, πλην των κατασκευών, ο οποίος υποχώρησε κατά 7%, την ίδια περίοδο.

Παρατηρείται ότι παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (4,2%) διευρύνθηκαν και τα συνολικά μεικτά κέρδη και μάλιστα με υψηλότερο ρυθμό (7,8%), στοιχείο ενδεικτικό της συγκράτησης του κόστους πωλήσεων (αύξηση κατά 3,2%). Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης καθώς και οι χρηματοοικονομικές δαπάνες διευρύνθηκαν συνολικά κατά 4,8% το ίδιο έτος. Ως αποτέλεσμα, βελτιώθηκαν σημαντικά τα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα κατά 24,4%.

Οι πρωταγωνιστές

Σε τομεακό επίπεδο γίνεται σαφές ότι με το πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία στις επιχειρήσεις οι πρωταγωνιστές δοκιμάστηκαν στην πανδημία.

Ενδεικτικά, ένας από τους κλάδους που έφεραν το καλύτερο αποτέλεσμα το 2019 ήταν ο κλάδος των ξενοδοχείων-εστιατορίων. Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών 1.897 επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε κατά 10,7% και διαμορφώθηκε σε 3,9 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν με οριακά υψηλότερο ρυθμό (κατά 11,6%).

Αναφορικά με το εμπόριο, που είναι ο άλλος μεγάλος κλάδος που παρέμεινε επί μακρό διάστημα σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών, βελτίωσε τα αποτελέσματά του το 2019. Ο κύκλος εργασιών των 6.620 επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 5,3% ανερχόμενος σε 62,7 δισ. ευρώ ενώ με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό (6,8%) αυξήθηκαν τα μεικτά κέρδη.

Ο κλάδος της μεταποίησης, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε αξία μετά το εμπόριο (αθροιστικά αποτελούν το 70% της αγοράς), με δείγμα 3.514 μονάδων, εμφάνισε οριακή αύξηση στον κύκλο εργασιών, κατά 1,3%, διαμορφούμενος σε 50,1 δισ. ευρώ το 2019. Τα μεικτά κέρδη διευρύνθηκαν με ελαφρά υψηλότερο ρυθμό (2,1%).

Εν κατακλείδι, σε τι βαθμό εξανεμίστηκαν οι παραπάνω επιδόσεις σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας θα διαπιστωθεί από την αντίστοιχη ανάλυση των ισολογισμών των εταιρειών για το 2020, όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευσή τους.