Οι επιπτώσεις του mini lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης

Οι επιπτώσεις του mini lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης
Το φρούριο Κούλε διακρίνεται στο Ενετικό Λιμάνι όπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται), συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με νέους, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Ηράκλειο Κρήτης, Σάββατο 22 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι λένε στο Fortune Greece οι τοπικοί φορείς – Οι κρατήσεις και οι φόβοι για το 2022.

Στο peak της τουριστικής σεζόν, ο νομός Ηρακλείου στην Κρήτη τέθηκε σε καθεστώς mini lockdown, εξέλιξη που δημιουργεί έντονο κλίμα ανασφάλειας στους επαγγελματίες του τουρισμού που ποντάρουν πολύ στα έσοδα του Αυγούστου.

Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19, η κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 11 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί ισχύουν για την πόλη του Ηρακλείου τα ακόλουθα:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τα μέτρα αναμένεται να ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Άνω του 80% η πληρότητα στο Ηράκλειο

Την αισιοδοξία του προσπαθεί να διατηρήσει ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, λέγοντας πως είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για αρνητικές επιπτώσεις που αποτυπώνονται στις κρατήσεις. «Έχει περάσει μόλις μία μέρα από την επιβολή του mini lockdown και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επιρροή στις κρατήσεις. Η πληρότητα στο νομό Ηρακλείου ξεπερνά το 80% και κινείται στα επίπεδα του 2019. Υπάρχει αρκετή ροή κρατήσεων και για το μήνα Σεπτέμβριο. Αυτούς που θα  επηρεάσει το mini lockdown είναι οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι που έρχονται στα Μάλια για τη νυχτερινή ζωή» δηλώνει στο Fortune Greece ο κ. Χαλκιαδάκης, προσθέτοντας πως στον νομό Ηρακλείου μόλις το 1%  του συνόλου των τουριστών είναι Έλληνες.

Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής αποτελούν το φετινό τουριστικό μείγμα του νησιού.

«Θα κάνουμε την αριθμητική πράξη στο τέλος της σεζόν και αν δούμε ότι έχει κλείσει σωστά θα είμαστε ικανοποιημένοι. Πάντα υπάρχει ο φόβος για ένα καθολικό lockdown όπως επίσης και για το είδος των μέτρων που θα το συνοδεύουν» καταλήγει.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού η πανδημία»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε στο Fortune Greece και ο Πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, είτε πρόκειται για mini, είτε για maxi lockdown, το μήνυμα που στέλνουμε ως προορισμός Ελλάδα στις ξένες χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, είναι το ίδιο και επηρεάζει αντίστοιχα τις αποφάσεις των κυβερνήσεων τους.

«Είναι μία εξέλιξη που δε συνάδει με το κλίμα των διακοπών και έχει ως αποτέλεσμα να χάσουμε τις last minute κρατήσεις. Εάν και μετά τις 17 του μήνα συνεχιστεί το lockdown, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα ως τουριστικός προορισμός. Η πληρότητα στην Κρήτη αγγίζει το 70% με 80%, τις πρώτες 15 μέρες, με τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς να καταγραφούν μεγάλη δυναμική. Οι φωτιές δεν έχουν οδηγήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων, δεδομένου ότι η Κρήτη παραμένει ασφαλής. Καταρτίζουμε τα σχέδια μας για το 2022, ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει η σκέψη ότι μπορεί να έχουμε μία ακόμα δύσκολη χρονιά λόγω του πως θα εξελιχθεί η πανδημία» τονίζει ο κ. Βλατάκης.