Οι επιστήμονες διαμαρτύρονται για τα θετικά σχόλια της διευθύντριας των CDC – αλλά η επιφυλακτικότητα έχει και το κόστος της

Οι επιστήμονες διαμαρτύρονται για τα θετικά σχόλια της διευθύντριας των CDC – αλλά η επιφυλακτικότητα έχει και το κόστος της
epa08856436 (FILE) - An undated handout made available by the German pharmaceutical company Biontech shows a hand holding an ampoule with BNT162b2, the mRNA-based vaccine candidate against COVID-19, in Mainz, Germany (reissued 02 December 2020). Britain’s Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) granted on 02 December the authorization for emergency use of the Pfizer/BioNTech coronavirus vaccine BNT162b2. EPA/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tου David Z. Morris

Ορισμένοι επιστήμονες αντιτίθενται στις πρόσφατες δηλώσεις της διευθύντριας των CDC (Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) Rochelle Walensky, λέγοντας ότι υπερεκτίμησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά του COVID-19.

Η συζήτηση αναδεικνύει μια σειρά εντάσεων στο επίκεντρο της αποστολής των CDC – και κυρίως την πρόκληση της παρουσίασης περίπλοκων, ακόμη και αντιφατικών επιστημονικών δεδομένων με τρόπους που να είναι ταυτόχρονα ακριβείς και αρκετά απλοί για το κοινό.

Τα σχόλια της Walensky έγιναν στις αρχές αυτής της εβδομάδας σε μια συνομιλία με τη Rachel Maddow στο MSNBC, στην οποία η Maddow την παρουσίασε λέγοντας ότι «η Δρ. Walensky είναι επιστήμονας. Δεν είναι επιρρεπής σε υπερβολές. Παραμένει στα γεγονότα και τα δεδομένα».

Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η Walensky δεν ανταποκρίθηκε σε αυτήν την παρουσίαση. Εστιάζουν σε δηλώσεις που έγιναν λίγα μόλις λεπτά αφότου ξεκίνησε η συνέντευξη:

«Μπορούμε να δούμε σχεδόν το τέλος», είπε η Walensky. «Εμβολιάζουμε τόσο γρήγορα, τα δεδομένα μας από τα CDC δείχνουν σήμερα ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν φέρουν τον ιό, δεν αρρωσταίνουν και ότι αυτό δεν είναι μόνο στις κλινικές δοκιμές αλλά και στον πραγματικό κόσμο».

Η ιδέα ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι «δεν αρρωσταίνουν» είναι, από μόνη της, μια υπερβολική δήλωση. «Είναι πολύ πιο δύσκολο για τους εμβολιασμένους ανθρώπους να μολυνθούν, αλλά μη νομίσετε ούτε στιγμή ότι δεν μπορούν να μολυνθούν», δήλωσε ο ερευνητής εμβολίων Paul Duprex στους New York Times. Τα εμβόλια που χορηγούνται στις ΗΠΑ παρέχουν καλή προστασία έναντι του COVID-19, αλλά υπάρχει ακόμη η πιθανότητα μόλυνσης.

Η δήλωση της Walensky είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβής: τα εμβολιασμένα άτομα προστατεύονται 100% από σοβαρά κρούσματα του COVID-19 και από τον κίνδυνο θανάτου. Αυτό έχει γίνει αποδεκτό εδώ και μήνες. Όταν η Walensky είπε ότι τα εμβολιασμένα άτομα «δεν φέρουν τον ιό», πιθανότατα αναφερόταν, κάπως χαλαρά, σε αυτή τη χαμηλή συχνότητα των ασυμπτωματικών λοιμώξεων. Για να το μεταφράσουμε στο επίπεδο ακρίβειας που θα προτιμούσαν οι επικριτές της, τα εμβολιασμένα άτομα «έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19».

«Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας βασίζονται γενικά σε επιστημονικά στοιχεία για να κάνουν συστάσεις στο κοινό και βρεθήκαμε σε ένα δύσκολο σημείο με την πανδημία του COVID-19», δήλωσε η Δρ. Janet Baseman, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Είναι ένας νέος ιός και τόσο λίγα τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα σε εμάς τη στιγμή που τα χρειαζόμασταν για να κάνουμε έγκαιρες συστάσεις».

Με άλλα λόγια, η Walensky μπορεί να έχει παρουσιάσει τις καλές ειδήσεις με μια δόση ελαφριάς υπερβολής.