Οι επιστήμονες φοβούνται αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 15 μέρες

Οι επιστήμονες φοβούνται αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 15 μέρες
Medical personnel conducts a COVID-19 rapid test at a drive-through testing site in Athens, Greece on January 5, 2021. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: AFP

Φόβους για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο δεκαπενθήμερο εξέφρασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

«Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», είπε η καθηγήτρια μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.

Ωστόσο, όπως σημείωσε «αν φοράμε τις μάσκες και τηρούμε τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας».

Σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κ. Γκάγκα, σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».

Εκτίμησε επίσης ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. «Τα σχολεία είναι πιο ασφαλή από το να βρίσκονται τα παιδιά στις παιδικές χαρές ‘χύμα’», ανέφερε.

Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις, επεσήμανε ακόμη η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε πως ο εμβολιασμός εξελίσσεται «καλά» στη χώρα μας.

Μ. Παγώνη: Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown

Εκτιμώντας ότι η εορταστική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας θα επιβαρύνει την επιδημιολογική εικονα της χώρας, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός πιο αυστηρού lockdown, κάτι που προτείνουν αρκετοί ειδικοί τον τελευταίο καιρό. Επιπλέον, η κ. Παγώνη δεν υποστηρίζει το άμεσο άνοιγμα του click away και λοιπών δραστηριοτήτων αναφέροντας ότι πρέπει να εξεταστούν πρώτα όλοι οι παράμετροι.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, το υπάρχον καθεστώς δεν παραπέμπει σε lockdown καθώς «ο κόσμος είναι έξω», ενώ σχολιάζοντας την πορεία του ιού στη χώρα μας υποστήριξε ότι δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

«Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων.Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενη στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, ο οποίος πέφτει με εξαιρετικά αργούς ρυθμους, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι ο αριθμός τους δεν μπορεί να πέσει όταν πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες μέσα στις μονάδες. Πρόσθεσε επίσης ότι εφόσον αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα θα είναι δύσκολα.

«Οι γιατροί βάζουμε σε προτεραιότητα το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι καλύτερη και πρέπει να το κρατήσουμε», επεσήμανε προσθέτοντας ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία», διευκρίνισε.

Τέλος, τόνισε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Click away και λοιπές δραστηριότητες, εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. «Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία.»