Οι επιστήμονες λένε ότι η Όμικρον ίσως να μην είναι πιο επικίνδυνη από άλλες μεταλλάξεις του COVID

Οι επιστήμονες λένε ότι η Όμικρον ίσως να μην είναι πιο επικίνδυνη από άλλες μεταλλάξεις του COVID
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 29: In this photo new COVID-19 variant: Omicron (B.1.1.529) is displayed on a screen and two syringes are seen front in Ankara, Turkey on November 29, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

της Sophie Mellor

Όταν έγινε γνωστή η μετάλλαξη Όμικρον, οι χώρες έσπευσαν να κλείσουν τα σύνορα και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές αναστατώθηκαν. Τώρα, καθώς ο πανικός υποχωρεί, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η νέα μετάλλαξη δεν φαίνεται τόσο κακή.

Τα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης, διαπίστωσαν η GlaxoSmithKline και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο επανέλαβαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο θανατηφόρα από τα προηγούμενα στελέχη.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς δεν βλέπουμε βαριά ασθενείς», δήλωσε στην Telegraph η Δρ. Angelique Coetzee, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής.

Φάρμακα και εμβόλια
Η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline ανέφερε την Πέμπτη ότι σε πρώιμες δοκιμές, η θεραπεία με αντισώματα ήταν αποτελεσματική κατά των νέων μεταλλάξεων που βρέθηκαν στην παραλλαγή και ότι τώρα διεξάγει δοκιμές in vitro για να το επιβεβαιώσει περαιτέρω.

Εντωμεταξύ, ο ΠΟΥ, ο οποίος μόλις την περασμένη Παρασκευή χαρακτήρισε την παραλλαγή ως «παραλλαγή μετάλλαξης σοβαρής ανησυχίας», δήλωσε τώρα ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προστατεύουν από σοβαρά κρούσματα. «Πρέπει ακόμη να διαπιστώσουμε αν υπάρχει απώλεια προστασίας, αλλά πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές νοσήσεις, όπως έκαναν και κατά των άλλων παραλλαγών», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan.

Ο επικεφαλής ιατρός της Αυστραλίας Paul Kelly δήλωσε επίσης σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο θανατηφόρα από άλλα στελέχη: «Από τα πάνω από 300 κρούσματα που έχουν πλέον διαγνωστεί σε πολλές χώρες, όλα ήταν πολύ ήπια ή στην πραγματικότητα δεν είχαν καθόλου συμπτώματα».

Αυτοί οι αισιόδοξοι ισχυρισμοί βασίζονται σε άλλες πρόσφατες δηλώσεις φαρμακοβιομηχανιών και επιστημόνων που εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα αντιιικά φάρμακα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παραλλαγής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla δήλωσε στο CNBC αυτή την εβδομάδα ότι έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη» ότι το αντιιικό χάπι της Pfizer «δεν θα επηρεαστεί από αυτόν τον ιό Όμικρον», ενώ η Merck σημείωσε ότι το αντιιικό της χάπι molnupiravir θα πρέπει να έχει παρόμοια απόδοση έναντι της Όμικρον όπως και έναντι άλλων υφιστάμενων μεταλλάξεων.

Εν όψει των θετικών ειδήσεων που προέρχονται από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα, η προκαλούμενη από την Όμικρον καθοδική πορεία της αγοράς προσφέρει μια ευκαιρία στους επενδυτές να «εισέλθουν στη βουτιά», όπως συμβούλευσε η JPMorgan Chase, με την πιθανή ανάκαμψη σε σχήμα V να προσφέρει στους επενδυτές μια ευκαιρία να τοποθετηθούν για την επαναλειτουργία και τις αγοραπωλησίες βασικών εμπορευμάτων.

«Βλέπουμε το πρόσφατο ξεπούλημα σε αυτά τα τμήματα της αγοράς ως μια ευκαιρία να ‘εισέλθουμε στη βουτιά’ στα κυκλικά προϊόντα, τα εμπορεύματα και τα μοτίβα επαναλειτουργίας, και να προετοιμαστούμε για υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και απότομη αύξηση», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η Όμικρον θα ακολουθήσει το ιστορικό μοτίβο των ιών, όπου οι λιγότερο σοβαροί και πιο μεταδοτικοί ιοί εκτοπίζουν τις σοβαρές μεταλλάξεις, καθιστώντας τελικά την ασθένεια περισσότερο παρόμοια με μια εποχική γρίπη παρά με μια θανατηφόρα πανδημία.

Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η μετάλλαξη Όμικρον έχει βρεθεί σε 24 χώρες, οδηγώντας πολλές χώρες του παγκόσμιου Βορρά να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή άλλους περιορισμούς για να καθυστερήσουν την είσοδο της μετάλλαξης στα σύνορά τους. Την Παρασκευή, την ημέρα που ο ΠΟΥ ονόμασε την Όμικρον και τη χαρακτήρισε ως «μετάλλαξη που προκαλεί ανησυχία», τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έπεσαν – και δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως.

Πηγή: Fortune.com