Η επιστροφή της Spar στην Ελλάδα: Πώς θέλει να αλλάξει το τοπίο στο εγχώριο λιανεμπόριο

Η επιστροφή της Spar στην Ελλάδα: Πώς θέλει να αλλάξει το τοπίο στο εγχώριο λιανεμπόριο
epa000355577 A customer stands behind his trolley, which features the logo of the supermarket chain Spar, as he collects a product from a shelf in Hamburg, Germany Wednesday 26 January 2005. French ITM Entreprises S.A., the principal shareholder of Spar, wants to take total control of the troubled supermarket chain Spar. Minority shareholders were urged today in Hamburg Wednesday during a special general shareholders meeting to consent this move. According to ITM Entreprises S.A. the company already holds 97,27 percent of Spar shares and has been providing financial support in millions of euros for years. EPA/Patrick Lux

Στόχος της εταιρείας είναι να πετύχει τζίρο 600 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

 

Ως μια «μεγάλη ευκαιρία» για τους Έλληνες προμηθευτές χαρακτήρισε την επιστροφή της Spar στην Ελλάδα ο Φοίβος Καρακίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Spar Hellas, από το βήμα του πρώτου φόρουμ, προμηθευτών της αλυσίδας που πραγματοποιήθηκε χθες.

«Η Spar ήρθε στην Ελλάδα για να δημιουργήσει την πιο σύγχρονη αλυσίδα ανεξάρτητων καταστημάτων» ανέφερε ο κ. Καρακίτσος και πρόσθεσε ότι η είσοδό της σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το λιανεμπόριο όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η μικρομεσαία επιχείρηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καρακίτσος, η εξαιρετική γνώση της λιανικής από τους Έλληνες λιανέμπορους σε συνδυασμό με τις διεθνείς πρακτικές και την υψηλή γνώση της λιανικής από τη Spar, αλλάζει το τοπίο στην αγορά του λιανεμπορίου στην Ελλάδα με ανταγωνιστικές τιμές, μεγάλη ποικιλία και ισχυρή εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακίτσο, η Spar στοχεύει στην επόμενη πενταετία σε τζίρο 600 εκατ. ευρώ και συνολικό μερίδιο στην ελληνική αγορά 7% με αρκετά ιδιόκτητα καταστήματα και επενδύσεις νέου δικτύου, με υψηλή και στοχευμένη προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Το πλάνο της Spar Hellas υλοποιείται μέσα από την συνεργασία που έχει με τον όμιλο αγορών «Αστέρας». Από την αρχή του έτους, οπότε και ανακοινώθηκε η επιστροφή της Spar στην χώρα μας, έχουν ανοίξει καταστήματα σε πέντε περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές, καθώς και δυο καταστήματα στην Αθήνα, ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν νέα σημεία στην Πελοπόννησο και στα Ιόνια νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακίτσο, στο τέλος της φετινής χρονιάς η εταιρεία θα αριθμεί συνολικά 24 καταστήματα, ενώ παράλληλα θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μετατροπή άλλων 48 σημείων.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Καρακίτσος ανέφερε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων που εντάχθηκαν στο δίκτυο της Spar «τρέχουν» με ρυθμούς αύξησης 30%. Στο σύνολο του έτους, οι πωλήσεις του 2018 αναμένεται να ανέλθουν στα 127 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαντώνης, πρόεδρος του ομίλου αγορών «Αστέρας» στην ομιλία του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μετά από ένα χρόνο θα συζητάμε για την έναρξη αλλαγής της δομής του ελληνικού λιανεμπορίου όχι μόνο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις αλλά όλης της φιλοσοφίας γενικότερα». Μίλησε για τα οφέλη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην «ομπρέλα» της Spar και απηύθυνε πρόταση προς όλους τους ανεξάρτητους λιανέμπορους να συνεργαστούν προκειμένου να εκμεταλλευθούν τη δυναμική του νέου εγχειρήματος.

Σημειώνεται ότι η Spar δραστηριοποιείται σε 48 χώρες, διαθέτει περί τα 12.700 καταστήματα και έχει πωλήσεις 34,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ