Η επιστροφή των επενδυτών έφερε σημαντική αποκλιμάκωση στα 10ετή ομόλογα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο 1,25% έπεσε η απόδοση μετά τη νέα στροφή των αγοραστών στη δευτερογενή αγορά.

Άνοδος των τιμών και επιστροφή των επενδυτών στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκε σήμερα. Μετά από το πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών ανέκαμψαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι των γερμανικών να υποχωρήσει κάτω από το 1,6%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 1,25% (από 1,35% που κυμαίνονταν χθες) ωστόσο στη συνέχεια η κατοχύρωση κερδών από μέρους των επενδυτών, οδήγησε την απόδοση το 1,27%. Στα επίπεδα του 0,40% από 0,47% υποχώρησε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών.

Στην εγχώρια αγορά το θετικό κλίμα και η αναθέρμανση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αποδίδονται τόσο στην πρόθεση -όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα- του ESM να αυξήσει το όριο που έχει επιβάλει στις ελληνικές τράπεζες στις επενδύσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, όσο και στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει εντός του νέου έτους σε νέα αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ το επόμενο έτος για να απαλλαχθεί από το ακριβό χρέος της, προσθέτοντας ότι «η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φθάνει έως ένα συγκεκριμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας».

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 37 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,27% από 1,34% έναντι -0,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,53% από 1,62% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1123 από 1,1147 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η άνοδος της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, για δεύτερο συνεχή μήνα, τον Δεκέμβριο, επηρέασε θετικά το ευρωπαϊκό νόμισμα και σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 95,6 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,264%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,340%, στο 3μηνο στο -0,405% και στο μήνα στο -0,467%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1115 δολ.

Σχετικά άρθρα