Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων διαφωνεί με το άνοιγμα των malls και των κέντρων αισθητικής

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία αλλαγή στους περιορισμούς που υπάρχουν στο λιανεμπόριο και τη λειτουργία των κέντρων αισθητικής, αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή.

Γιώργος Σακκάς

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου και σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα θα εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (Malls). Την ίδια στιγμή, αρνητικοί είναι οι ειδικοί και για το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης της Επιτροπής περιλαμβάνονταν και το άνοιγμα των φροντιστηρίων, το οποίο τελικά δε συζητήθηκε.

Έτσι και την ερχόμενη εβδομάδα το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με click away και click in shop καθώς και με την αποστολή sms. Η επιτροπή αναμένεται να επανέλθει την επόμενη εβδομάδα. λογικά την επόμενη Παρασκευή για να επανεξετάσει τόσο το λιανεμπόριο όσο και το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Επιδημία

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.833 νέες διαγνώσεις, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, ενώ την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία στενάζουν καθώς για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος μόλις το 12% των κλινών ΜΕΘ δεν είναι κατειλημμένες, ενώ χθες ξεπεράσαμε και τους 100 θανάτους για πρώτη φορά μέσα στο 2021. Υπό αυτό το δυσμενές κλίμα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κλήθηκε να συζητήσει θ

Από τη μια μεριά η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών, όμως από την άλλη φαίνεται να διαρρέει πως τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού δεν είναι τόσο ανησυχητικά καθώς αποδίδονται στην αύξηση των τεστ η οποία έχει υποκινηθεί και από τα self tests. Η λογική αυτή δεν θεωρείται άτοπη όμως αξίζει να σημειώσουμε με βάση τα χθεσινά στοιχεία, ότι τα νέα κρούσματα δεν εντοπίζονται σε ομάδες που ευαισθητοποιήθηκαν για ελέγχους λόγω των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 1551 νέα κρούσματα στην ηλικία 40-65 και 587 σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Δηλαδή το 56% των νέων κρουσμάτων δεν είναι σε νεαρές ηλικίες και φυσικά από αυτά τα κρούσματα θα προκύψουν ανάγκες για εισαγωγή και σίγουρα για διασωλήνωση και νοσηλεία σε ΜΕΘ. Να τονίσουμε δε ότι τα αντίστοιχα στοιχεία πριν από 15 ημέρες ήταν 1389 και 592 στις εν λόγω ηλικιακές κατηγορίες και τα βαριά περιστατικά σήμερα αποτυπώνονται στην εικόνα της κάλυψης των ΜΕΘ σήμερα.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι η μέση θετικότητα του επταημέρου που ολοκληρώθηκε χθες διαμορφώθηκε στο 5,25%, ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 6,32%. Ικανοποιητική η αποκλιμάκωση όμως όχι ικανή για να επιτρέπει να σκεφτόμαστε αισιόδοξα. Παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt που ανακοινώθηκε προχθές παρουσίασε ελαφρά επιβάρυνση επιστρέφοντας στο 0,98 όπως ήταν πριν από 15 ημέρες. Το δε δραματικό είναι πως μόνο μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα έχουν καταγραφεί 1.146 θάνατοι.