Άνοιξε ο δρόμος για νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία

Άνοιξε ο δρόμος για νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία
epa07248859 YEARENDER DECEMBER 2018 The US Capitol on the first morning of a partial government shutdown in Washington, DC, USA, 22 December 2018. Earlier in the week, President Trump rejected a Senate-passed continuing resolution to fund the federal government because it did not include money for his border wall. Though President Trump said he was 'proud' to shut the government down, lawmakers will meet again today to negotiate a way around the stalemate. EPA/JIM LO SCALZO
«Η Τουρκία έχει παρεκκλίνει και κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από το παρελθόν» τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις - Η Επιτροπή  στέλνει την υπόθεση, με ψήφους 18-4, στο σύνολο της Γερουσίας για ψηφοφορία.

Με πλειοψηφία 18-4, η επιτροπή εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε χθες τη νομοθεσία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο νόμος «περί προαγωγής της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του ISIS» προωθήθηκε προς συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.

«Τώρα είναι η ώρα να ενεργήσει η Γερουσία για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις. «Δεν πρόκειται για μια μικρή διαφωνία, αυτή η χώρα ξεφεύγει προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που ακολουθούσε στο παρελθόν», πρόσθεσε. «Βγάζουν γλώσσα και σε εμάς και στο ΝΑΤΟ». Οι γερουσιαστές έχουν εξοργιστεί με την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων, που είχαν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS, αλλά και με την προμήθεια από την Αγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, που λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαφώνησε με τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Τέλος, λίγη ώρα μετά την υπερψήφιση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία τους, δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας

Την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ψήφιση νομοσχεδίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Οι πρόσφατες απόπειρες που γίνονται με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και στις δυο πτέρυγες του Κοκγρέσου, που έχουν επίσης υποστηριχθεί από τους κύκλους που τάσσονται ενάντια στην Τουρκία, αποτελούν ένα νέο περιστατικό ασέβειας των κυριαρχικών αποφάσεών μας για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Γνωρίζουμε πάνω σε ποιες βάσεις υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα μας υπό το πρόσχημα της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης και του (ρωσικού) συστήματος S-400», γράφει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι απόπειρες αυτές είναι εξαιρετικά βλαπτικές για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Η Τουρκία αντέδρασε σε παρόμοιο νομοσχέδιο με παρόμοιο περιεχόμενο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, το νομοσχέδιο που μπαίνει στην ατζέντα της Γερουσίας δείχνει πως δεν υπάρξει πρόθεση να γίνουν κατανοητές οι εξηγήσεις μας», σημειώνει το υπουργείο, και ζητά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει μια «εποικοδομητική συμπεριφορά» προς την εξέλιξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, «που δεν θα υπονομεύσει τους κοινούς στόχους μας».