Η επιβράδυνση των επιχειρηματικών κεφαλαίων για το 2022 είναι εδώ

Η  επιβράδυνση των επιχειρηματικών κεφαλαίων για το 2022 είναι εδώ
Photo: pixabay.com

της Jessica Mathews

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων προειδοποιούν για επιβράδυνση εδώ και μήνες. Τα στοιχεία είναι επιτέλους γνωστά – και η πτώση έχει αρχίσει.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, η παγκόσμια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 19% στα 144 δισεκατομμύρια δολάρια από το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της CB Insightsη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τριμήνου τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο άσχημα νέα: Αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί, και οι αποτιμήσεις πρώιμης και μεσαίας φάσης είναι αυξημένες – αλλά υπάρχει μια ελάττωση τόσο στις αποτιμήσεις όσο και στις ολοκληρώσεις για συμφωνίες στο τελευταίο στάδιο, μια πρώιμη ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα που θα πιθανότατα θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες ιδιωτικές αγορές τους επόμενους μήνες.

Ακολουθούν τέσσερα κρίσιμα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο που οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά:

1) Η χρηματοδότηση του «μεγάλου γύρου» είναι μειωμένη κατά 30% από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι μειωμένη σε κάθε τομέα, εκτός από τους angel investors, οι οποίοι τείνουν να είναι πιο ενεργοί στα αρχικά στάδια. Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή επενδύσεων, οι εταιρείες και τα εταιρικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων και οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν περιορίσει το μέγεθος των συμφωνιών που υπογράφουν. Οι αποτιμήσεις είναι ανοδικές για νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμου και μεσαίου σταδίου, αλλά η διάμεση αποτίμηση για εταιρείες στο τελευταίο στάδιο έχει αρχίσει να μειώνεται.

2) Υπήρχαν λιγότεροι «μεγάλοι γύροι» χρηματοδότησης φέτος (δηλαδή εκείνοι που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια). Ενώ περίπου το 59% των κεφαλαίων των επιχειρηματικών συμμετοχών επενδύθηκαν σε «μεγάλους γύρους» το περασμένο τρίμηνο, ο αριθμός αυτός πλησιάζει το 51% το πρώτο τρίμηνο.

3) Υπάρχει ακόμη αρκετή χρηματοδότηση προς νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ – έλαβαν το 49% της συνολικής παγκόσμιας χρηματοδότησης αυτού του τριμήνου – αλλά το ποσό σε δολάρια βρίσκεται σε χαμηλό πέντε τριμήνων μετά το ρεκόρ του 2021. Η χρηματοδότηση μειώθηκε σε κάθε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, εκτός από τη Φιλαδέλφεια, την Ατλάντα και το Ντάλας – αν και, υπήρξαν περισσότερες συμφωνίες που υπογράφηκαν το πρώτο τρίμηνο απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος.

4) Ενώ ο αριθμός των «μεγάλων γύρων» χρηματοδότησης μειώνεται στις ΗΠΑ και την Ασία, σημειώθηκε αύξηση αυτό το τρίμηνο στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία. Οι ΗΠΑ και η Ασία εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Πηγή: Fortune.com