Οι επόμενες κινήσεις της DAIKIN για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι επόμενες κινήσεις της DAIKIN για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Σε ενδυνάμωση του υφιστάμενου δικτύου, σε αναβάθμιση της εμπειρίας πώλησης, καθώς επίσης και στην προώθηση βιώσιμων λύσεων, προσβλέπει η διοίκηση του ελληνικού τμήματος της DAIKIN. Με πρωταρχικές αξίες τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η DAIKIN που αποτελεί τον Παγκόσμιο Ηγέτη στο Ιδανικό Κλίμα, πρωταγωνιστεί στην καινοτομία, προωθώντας την επόμενη γενιά ψυκτικών μέσων R-32 και κλιμακώνει τη συνεργασία της με περιβαλλοντικούς φορείς διεθνώς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των F-gases κατά 80% μέχρι το 2050.

Το νέο σύστημα VRV 5 S της εταιρίας, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, αντανακλά πλήρως αυτήν την πράσινη φιλοσοφία, αφού βασίζεται σε R-32 και αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως τόνισε η Χριστίνα Αντωνίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της DAIKIN HELLAS, μέχρι το 2025 το μερίδιο αγοράς της ιαπωνικών συμφερόντων εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του κλιματισμού, αναμένεται να διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 12,2%, από 11,6% που είναι σήμερα, και να ξεπεράσει σε αριθμό τα 120 καταστήματα blue dealers τα οποία λειτουργούν ως selling points, πετυχαίνοντας πανελλαδική κάλυψη.

«Η DAIKIN σε λίγο συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες για πολλά χρόνια ακόμη στην παγκόσμια αγορά. Εξειδικευόμαστε στα ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα και αναπτύσσουμε διαρκώς καινοτομίες για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Έχουμε δέσμευση απέναντι στην αειφορία και θέλουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα επενδύοντας σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις πράσινες πόλεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά, η κα Αντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία του brand DAIKIN, θέτοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Ειδικότερα, το προσωπικό αυξήθηκε κατά 180%, ο κύκλος εργασιών διπλασιάστηκε στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε μια ακαδημία στην Θεσσαλονίκη, όπου στόχος είναι  η άμεση διασύνδεση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και η σωστή κατάρτιση των επαγγελματιών του κλάδου.

«Η εταιρεία μας οδηγεί τις εξελίξεις βάζοντας γερά θεμέλια για ένα πράσινο αύριο. Στην ανάπτυξη στην ελληνική αγορά συνέβαλε το άνοιγμα νέων προϊόντικών κατηγοριών θέρμανσης και επαγγελματικής ψύξης αλλά και η είσοδος στο λιανεμπόριο μέσα από τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ίδιο το brand το που έχει καταφέρει να χτίσει όλα αυτά τα χρόνια μία σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Θα έλεγα ότι το 2020 τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Θεωρούμε ότι η τρέχουσα χρονιά θα μας φέρει πίσω στην ρότα που είχαμε χαράξει προ πανδημίας» επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως στην αναπτυξιακή πορεία της DAIKIN HELLAS συνέβαλε και η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκων» διότι πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να επενδύσουν  στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους. Τόνισε δε πως οι νεότεροι σε ηλικία πελάτες ενδιαφέρονται για την ενεργειακή κατανάλωση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων που αγοράζουν, μια τάση που φαίνεται να επικρατεί σταδιακά.

«Σίγουρα στο επενδυτικό μας πλάνο δίνουμε μεγάλη έμφαση στη δημιουργία κέντρων έρευνας και τεχνολογίας. Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 θα υπάρξει μία αύξηση στον κλιματισμό της τάξης του 30% στην Ευρώπη και 60% παγκοσμίως. Οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του κλάδου είναι η αύξηση του πληθυσμού και η αστικοποίησή. Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την ευεξία μας και την επιβίωσή μας. Βέβαια “Low carbon future” δε σημαίνει καθολική εξαφάνιση του άνθρακα αλλά περιορισμός του».

Όπως επισημάνθηκε η μητρική εταιρεία ήταν έτοιμη σε θέματα sustainability πέντε χρόνια πριν τη θέσπιση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Μάλιστα το 80% των προϊόντων DAIKIN είναι κατά 80% ανακυκλώσιμα, ενώ η απόδοσή τους συγκριτικά με τον ανταγωνισμό είναι κατά 10%-12% βελτιωμένη.

Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2050 είναι η εταιρεία να κινηθεί στη λογική του carbo neutral. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτός από το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ιαπωνία, βρίσκεται στα σκαριά ένα αντίστοιχο κέντρο στην περιοχή της Γάνδης.

Να σημειωθεί ότι η DAIKIN απασχολεί παγκοσμίως 80.369 εργαζόμενους, διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 150 χώρες μέσα από 213 θυγατρικές. Ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από την Γηραιά Ήπειρο.