Οι επόμενες κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη μετά την πώληση της ΣΕΚΑΠ

Στους τομείς logistics, τροφίμων και τουρισμού επικεντρώνει τις επενδυτικές δραστηριότητές του ο όμιλος Dimera.

Σε άλλα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, καθώς και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, αποφάσισε να επικεντρώσει τις επενδυτικές δραστηριότητές του ο όμιλος Dimera Group, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μετά την πώληση της “Donskoy Tabak” -στην οποία ανήκει και η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης- στην ιαπωνική JTI. Τις προθέσεις της εταιρείας γνωστοποίησε με δήλωσή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, Αρτούρ Νταβιντιάν, ο οποίος δήλωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της “Donskoy Tabak” διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο και επρόκειτο για μια “απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση”.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο της δήλωσης του κ.Νταβιντιάν αναφέρεται: «Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Business Complex of the “Agrocom Group” (“Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο.

Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group’ αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

Η ΣΕΚΑΠ, που είχε αποκτηθεί από τον επιχειρηματικό όμιλο του Ιβάν Σαββίδη τον Μάρτιο του 2013, αναμένεται να περάσει στα χέρια της JTI κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση. Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας – “πακέτο” για την εξαγορά της “μητρικής” ρωσικής Donskoy Tabak, στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ), έναντι τιμήματος 1,6 δισ. δολ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός όμιλος του Ιβάν Σαββίδη έχει πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία του ομίλου, Belterra Investments LTD, συμμετέχει με ποσοστό 20% στο κοινοπρακτικό σχήμα που αποκτά το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Παράλληλα, στον όμιλο -εκτός από τον ΠΑΟΚ- ανήκει το ιστορικό ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς” στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε ανακαίνιση κόστους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Τον Αύγουστο του 2017 η Belterra είχε συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 70% των μετοχών της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού “Σουρωτή ΑΕ”, ενώ ο όμιλος έχει επίσης αποκτήσει μια σειρά από κτήρια-σύμβολα της Θεσσαλονίκης: το “κόκκινο σπίτι”, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52, τη Βίλα Ζαρτινίδη στα ανατολικά της πόλης και το αρχοντικό επί της Βασιλίσσης Όλγας, που είναι γνωστό ως “κτήριο του ΝΑΤΟ” ή “Ερυθρός Σταυρός”. Παράλληλα, ο επιχειρηματίας έχει αποκτήσει έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής.