Οι επόμενες στροφές της αξιολόγησης μετά το «θρίλερ» της υποδόσης

Οι επόμενες στροφές της αξιολόγησης μετά το «θρίλερ» της υποδόσης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποιο ρόλο αναμένεται να παίξει το ΔΝΤ στην πορεία του προγράμματος.

 

Στη σκιά της επί τα χείρω αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 έγινε η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, ωστόσο, το πρώτο μήνυμα που εξέπεμψαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης στο Hilton την Δευτέρα ήταν αισιόδοξο, τουλάχιστον για το θρίλερ της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κατάφερε να αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι στο EWG της Πέμπτης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση του ποσού.

Όλα τα υπόλοιπα αγκάθια παραμένουν ανοιχτά, καθώς, παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης για το πλεόνασμα τόσο του 2017, όσο και του 2018, οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το φετινό υπερπλεόνασμα, ακόμη και με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 800 εκατ. ευρώ (και όχι 1 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας) το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ.  Βέβαια, μένει να εξεταστούν τα στοιχεία από τους θεσμούς, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις βλέποντας την αρνητική πορεία των εσόδων τους τελευταίους μήνες.

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για το πλεόνασμα του 2018, ωστόσο, το μπαλάκι έχει περάσει στο γήπεδο των Ευρωπαϊκών θεσμών. Κι αυτό γιατί το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως ο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ, κάτι που όμως το ικανοποιεί και δεν ζητάει επιπλέον μέτρα.

Εάν όμως οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στο στόχο του 3.5% του ΑΕΠ, τότε τα πρόσθετα μέτρα είναι μονόδρομος και μπορούν να έλθουν με επίσπευση των μέτρων του 2019 και του 2020, δηλαδή την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Το ζήτημα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, θεωρείται όμως βέβαιο πως δεν θα κλείσει σε αυτή την επίσκεψη, αλλά θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη του κουαρτέτου.

Προβληματισμό προκαλούν, εξάλλου και οι χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, καθώς, μόλις το 20% από τη λίστα με τις 95 υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Μνημονίου έχει προχωρήσει, ενώ ακόμη χαμηλότερο (10%) είναι το ποσοστό των προαπαιτούμενων του ΔΝΤ, που έχει υλοποιηθεί.