Η επόμενη ημέρα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά- Ακολουθεί η Ελευσίνα

Η επόμενη ημέρα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά- Ακολουθεί η Ελευσίνα
(ÎÝíç Äçìïóßåõóç) Ï õðïõñãüò ÅèíéêÞò ¢ìõíáò ÅõÜããåëïò ÁðïóôïëÜêçò, óõíïäåõüìåíïò áðü ôïí Áñ÷çãü ÃÅÍ, Áíôéíáýáñ÷ï Íéêüëáï Ôóïýíç ÐÍ, åðéóêÝöèçêå ôéò åãêáôáóôÜóåéò ôùí íáõðçãåßùí ÓêáñáìáãêÜ (ÅëëçíéêÜ Íáõðçãåßá ÁÅ) êáé Åëåõóßíáò (ÍáõðçãéêÝò êáé Âéïìç÷áíéêÝò Åðé÷åéñÞóåéò Åëåõóßíáò ÁÅ), ôçí ÐÝìðôç 23 ÌáÀïõ 2019. Ï ÕÅÈÁ óõæÞôçóå ôéò åîåëßîåéò åðß ôùí õöéóôÜìåíùí ðñïãñáììÜôùí ôïõ ÐÍ, ìå Ýìöáóç óôá ðñïãñÜììáôá ôùí Õðïâñõ÷ßùí ô. 214 êáé ôùí ÔÐÊ ô. ÑÏÕÓÓÅÍ êáé óõíáíôÞèçêå ìå åñãáæïìÝíïõò. ÁÐÅ- ÌÐÅ/ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÕÐÅÈÁ /STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον οποίο πλειοδότης αναδεικνύεται ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου.

«Σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γυρίζουν μία δεκαετή σελίδα αβεβαιότητας και ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο παραγωγικής δουλειάς, ανάπτυξης και ευημερίας. Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά, και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας» γράφει ανάρτησή του ο πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας την ολοκλήρωση των πλειοδοτικών διαγωνισμών, βάσει των οποίων πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς αναδείχθηκε ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

«Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά, και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ολοκληρώθηκε ήδη με επιτυχία. Με περισσότερους υποψήφιους επενδυτές από κάθε άλλη φορά. Και με τελικό τίμημα τετραπλάσιο του αρχικού που συνολικά αγγίζει τα 78.000.000 ευρώ. Δύο χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες μας έδωσαν την εντολή να πάμε τη χώρα μπροστά, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας για περισσότερες δουλειές και ανάπτυξη για όλους» καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε ανακοίνωσε ότι νωρίτερα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, οριστικός πλειοδότης αναδείχτηκε η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD», συμφερόντων του Έλληνα πλοιοκτήτη, κ. Γεωργίου Προκοπίου, με προσφερόμενο οικονομικό αντάλλαγμα που ανήλθε στα 37.316.041,88 ευρώ, υψηλότερο κατά 21,5% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού των 30,7 εκατ. ευρώ.

Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ενεργητικού της εταιρείας «Ελληνικά Ναυπηγεία-ΕΝΑΕ» εξέδωσε και ο Ειδικός Διαχειριστής επισημαίνοντάς ότι «θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες κατά το νόμο ενέργειες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των ως άνω διαγωνισμών από το αρμόδιο δικαστήριο». Επίσης εκφράζει την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, που αναδεικνύει πλειοδότη την εταιρεία Forest Grove του Γιώργου Προκοπίου με 25,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «αποτελεί το επιστέγασμα των διαχρονικών προσπαθειών του Ειδικού Διαχειριστή και της ομάδας εργασίας».

«Ταχύτητα στην αδειοδότηση»

Ο κ. Προκοπίου ζητά ταχύτητα στην αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων. Επιβεβαιώνοντας την απόκτηση των Ναυπηγείων ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δήλωσε: «Πράγματι οι εταιρείες που εκπροσωπούμε είναι οι πλειοδότες των διεξαχθέντων διαγωνισμών. Η ταχεία αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και χρειάζεται πολλή δουλειά απ’ όλους».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τον σημερινό διαγωνισμό και αφού πέρασαν 36 χρόνια (Σεπτέμβριος 1985) από τότε που τα ναυπηγεία κρατικοποιήθηκαν, επιστρέφουν και πάλι, όχι βέβαια ως επιχειρηματική οντότητα αλλά ως ενεργητικό και ακίνητα, στην ιδιοκτησία Έλληνα εφοπλιστή και κυρίως στα χέρια ενός πανίσχυρου οικονομικού και εφοπλιστικού ομίλου και όλοι αναμένουν με αδημονία να πληροφορηθούν τα σχέδια περαιτέρω αξιοποίησης τους.

Πολλαπλά οφέλη

Ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σημαντικά – τόσο ως προς το τίμημα, όσο και ως προς τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης – χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επί δεκαετίες, τελούσαν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, συσσωρεύοντας προβλήματα και χρέη. Η προηγούμενη κυβέρνηση απλώς έθεσε τα Ναυπηγεία σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες. Η σημερινή κυβέρνηση, έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητά της, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας».

Σε σχετική δήλωσή του επεσήμανε, επίσης, ότι «σήμερα, ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία. Σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Δεκεμβρίου, για το μεν περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΑΔ, εμφανίστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την πρώτη φορά δεν είχε υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, για το δε περιουσιακό στοιχείο που τελεί υπό ειδική διαχείριση, εμφανίστηκαν επίσης δύο ενδιαφερόμενοι, αντί ενός τον Δεκέμβριο, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν σημαντικά υψηλότερη προσφορά».

Έπεται η Ελευσίνα

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εξέφρασε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί εντός του έτους.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας κατόπιν της εντολής του ελληνικού λαού, θέσαμε ως έναν από τους πρωταρχικούς μας στόχους την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Πρώτος σταθμός ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση της εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Σύρου, τα οποία έκτοτε δουλεύουν εξαιρετικά. Ο δεύτερος μας στόχος ήταν η διενέργεια και η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κάτι που επετεύχθη σήμερα με την πρωταγωνιστική συμβολή του υπουργείου Οικονομικών, με ένα ικανοποιητικό τίμημα και με έναν επενδυτή όπου αποτελεί εγγύηση για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο κύριος Γιώργος Προκοπίου αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και ταυτόχρονα έναν σταθερό επενδυτή στην ελληνική οικονομία. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η παρουσία του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα συμβάλει καθοριστικά στην επιδίωξη του στόχου που έχουμε θέσει. Τελευταίος σταθμός στην αλυσίδα θα είναι και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που ελπίζουμε να εξελιχθεί εντός του έτους».