Η επόμενη μέρα στη Μόρια μετά την καταστροφή- Χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους

Η επόμενη μέρα στη Μόρια μετά την καταστροφή- Χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους
Παιδιά περπατούν ανάμεσα στα καμμένα που άφησε πίσω της η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020. Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ στον δρόμο έχοντας μαζί τους όσα προσωπικά αντικείμενα πρόλαβαν να σώσουν από την πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μόρια.

Μερικά δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να ανάψει η σπίθα της έντασης στη Μόρια, που από καιρό φαινόταν πως θα ξεσπάσει.

Η ελλιπής ενημέρωση, τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, η δυσπιστία για την ύπαρξη τους αλλά και ο φόβος διασποράς του ιού σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, φαίνεται να οδήγησαν στις ταραχές το βράδυ της Τρίτη.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ στον δρόμο έχοντας μαζί τους όσα προσωπικά αντικείμενα πρόλαβαν να σώσουν από την πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μόρια.

Σχεδόν έξι μήνες έχουν περάσει από τότε που η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Στην περίπτωση όμως της Μόριας, όπου ήταν πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν σχετικοί βασικοί κανόνες, όπως το πλύσιμο των χεριών ή η τήρηση αποστάσεων, οι ελληνικές αρχές φαίνεται να λειτούργησαν καθυστερημένα.

Ανάμεσα στους 13.000 πρόσφυγες βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί μόνο τα οκτώ, ενώ οι 80 ιχνηλατήσεις αγνοούνται επίσης.

Οι τοπικοί παράγοντες της Λέσβου είχαν απευθύνει ουκ ολίγες φορές εκκλήσεις για αποσυμφόρηση του καταυλισμού, όπου η κατάσταση ήταν οριακή. Ωστόσο το μόνο που λάμβαναν ήταν αδιαφορία, με το υπουργείο να μην κάνει δεκτά τα αιτήματα τους.

Αποφασίζοντας να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας η κυβέρνηση, αποστέλλει κλιμάκιο στη Λέσβο, με τον δήμο να διαφωνεί κάθετα με τις προτάσεις της κυβέρνησης για εγκατάσταση των προσφύγων ξανά στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε κλειστά στρατόπεδα.

Χιλιάδες πρόσφυγες κοιμήθηκαν στο δρόμο

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτέρευσαν στο δρόμο χθες στη Λέσβο. Σκεπασμένοι μέχρι πάνω, και με ότι πρόλαβαν να σώσουν από το ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, χιλιάδες άνθρωποι, σε μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, κοιμήθηκαν στο δρόμο.

Με τρεις πτήσεις στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα παιδιά

Χθες βράδυ έφθασαν στην Θεσσαλονίκη 325 ασυνόδευτοι ανήλικοι από την Μόρια με δύο πτήσεις. Η πρώτη πτήση περιλάμβανε 165 άτομα, η δεύτερη 160, ενώ σήμερα μετά τις 07:00 το πρωί, αναμένεται άλλη μια πτήση στη συμπρωτεύουσα με 75 ακόμα παιδιά. Οι ανήλικοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας και σε προληπτική καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί σε τεστ κορωνοϊού.

Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μετά την καταστροφική φωτιά στην Μόρια. Μάλιστα, σύμφωνα  με πληροφορίες, ενδέχεται να μεταφερθούν και άλλοι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

«Όχι» από τον Δήμο Μυτιλήνης στα σχέδια της κυβέρνησης

Αρνητική απάντηση εισέπραξε η κυβέρνηση για εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού, από την δημοτική αρχή Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, χαρακτήρισε ανεδαφικές και άστοχες τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και απέρριψε τις προτάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Παναγιώτη Τσακύρη και Μιχάλη Φραντζέσκο, καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αφάλωνα και Μόριας, συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης Μάνου Λογοθέτη, των Αντιπεριφερειαρχών Δημήτρη Κουρσουμπά, Παναγιώτη Κουφέλου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολου Αλατζά, που εκπροσωπούσαν τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγου Αναστάσιου Σπανού και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριου Ντουρουντού.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης διαφώνησε κάθετα και απέρριψε τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, περί εγκατάστασης μεταναστών τόσο μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, όσο και στην περιοχή Λεμονού και στην περιοχή Κλιτς Λάρσου. Οι προτάσεις αυτές του κυβερνητικού κλιμακίου θεωρούνται εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης άστοχες και ανεδαφικές.

Ενέχουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης, διαταράσσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επιτείνουν το αίσθημα της αδικίας.

Σεβόμενοι τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Δεύτερη νύχτα- κόλαση

Το βράδυ της Τετάρτης μια νέα φωτιά κατέστρεψε ό,τι δεν είχε καεί το προηγούμενο βράδυ. Μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν την περιοχή μαζί με τις οικογένειες και τα υπάρχοντά τους, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι, εγκαταστάθηκαν κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης- Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης στον Καρά Τεπέ, καθώς και στα δάση και τα χωράφια στη γύρω περιοχή.

Χημικά και δακρυγόνα από την αστυνομία

Ο δρόμος προς το Καρά Τεπέ φρουρούταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απώθησαν με δακρυγόνα και χημικά μεγάλη ομάδα προσφύγων που κινείτο προς τη Μυτιλήνη.

Σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει πρόσφυγες με τα υπάρχοντα τους στα χέρια να προσπαθούν να ξεφύγουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ παιδιά ακούγονται να φωνάζουν. «Απίστευτο, είναι εντελώς τρελό, η αστυνομία επιτίθεται σε μικρά παιδιά» ακούγεται από το βίντεο, οι πρόσφυγες πνίγονται από τα δακρυγόνα με τα παιδιά τρομοκρατημένα να κλαίνε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Έκτακτα μέτρα για τη Μόρια της Λέσβου και το ΚΥΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Τετάρτης.

Το πρώτο μέτρο είναι η άμεση κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένο, αύριο θα φτάσουν στο νησί 2 αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή της δομής φιλοξενίας. Επίσης έχουν μεταφέρθηκαν σκηνές, οι οποίες θα τοποθετηθούν είτε μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας και συγκεκριμένα στους χώρους που δεν έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, είτε σε τρίτους χώρους που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές. Ενώ θα επιστρατευτεί κι ένα επιβατικό πλοίο για τις ευπαθείς ομάδες.

Τέλος γιατροί και νοσηλευτές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταφθάνουν στο νησί για να βοηθήσουν, ενώ υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης θα μοιραστούν στους ανθρώπους από τον στρατό.