Η επόμενη μέρα του Ιανού και η λήψη εννέα μέτρων για τους πληγέντες της κακοκαιρίας με εντολή Μητσοτάκη

Η επόμενη μέρα του Ιανού και η λήψη εννέα μέτρων για τους πληγέντες της κακοκαιρίας με εντολή Μητσοτάκη
Πλημμυρισμένοι δρόμοι και καταστήματα στην Καρδίτσα εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού» που έπληξαν την περιοχή, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020. Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, είναι το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Νεκρός βρέθηκε και ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Σημειώνεται πως μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από το πέρασμα του «Ιανού», ο οποίος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την πορεία του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αγωνία για τους αγνοούμενους, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα μετρά τις πληγές που άφησε πίσω ο «Ιανός».

H Kρήτη από χθες το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτα φαίνεται πως είναι ο τελευταίος σταθμός του κυκλώνα «Ιανού», που από την Πέμπτη προκάλεσε πολλαπλά πλήγματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το βαρύτερο εξ αυτών, στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου κατεγράφησαν και οι τρεις θάνατοι, ενώ εξακολουθουν να αγνοούνται δύο άτομα.

Πρόκειται για:

– τη 43χρονη οδηγό του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το όχημα εντοπίστηκε χθες, αλλά όχι και η ίδια.

– έναν βοσκό στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Ειχαν προηγηθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή, σφοδρά καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα, με Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη να βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά και τη Φθιώτιδα να πλήττεται σημαντικά.

Αντίθετα, ήπιο ήταν το πέρασμα του κυκλώνα από την Αττική αλλά και την ανατολική Πελοπόννησο χθες το μεσημέρι προς απόγευμα.

Οσον αφορά την Κρήτη, προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ηράκλειο.

Από την έντονη βροχόπτωση κατέρρευσε μπαλκόνι από διώροφο κτίριο στην περιοχή της Αλικαρνασσού, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένας τραυματισμός. Ωστόσο, τα μπάζα έπεσαν πάνω σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Κατά την πτώση του μπαλκονιού παρασύρθηκαν τα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πολύωρη διακοπή ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο σημείο έσπευσε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου η πλατεία των Λιονταριών μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε λίμνη.

Την ίδια ώρα, τις πληγές τους μετρούν τα νησιά του Ιονίου και ειδικότερα η Κεφαλονιά, από τη «βιβλική καταστροφή». Πολλοί δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο ενώ μεγάλο μέρος του νησιού έχει πλημμυρίσει.

Χωρίς ρεύμα εξακολουθεί να βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι του νησιού ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Δέσμη 9 μέτρων για τους πληγέντες

Το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ανακοινώνει συγκεκριμένες, άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα.

Συγκεκριμένα:

  1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από έντονα καιρικά φαινόμενα, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.

Μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφέρειες και τους Δήμους, θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών, από την 1η Ιανουαρίου 2018, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.

Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.

Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Η συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής και στενή.

Αποζημιώσεις σε υποδομές.

Το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

Αποζημιώσεις σε αγρότες.

Μέσω του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν σε φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της θεομηνίας, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30% – 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.

Απαιτείται, και θα υπάρξει, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.

Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Με την απόφαση οριοθέτησης περιοχών, παρέχεται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

Η κρατική αρωγή επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Επικοινωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

«Με αυτές τις 9 παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και υλοποιεί συντονισμένα, με ταχύτητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει, σε εθνικό επίπεδο, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της φυσικής καταστροφής», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.