Οι επτά συγχωνεύσεις και εξαγορές της δεκαετίας που άλλαξαν την οικονομία και το επιχειρηματικό τοπίο

Τι αντίκτυπο είχαν αυτές οι εξαγορές και συγχωνεύσεις για την ευρύτερη οικονομία;

του Kevin Kelleher

Τη δεκαετία του 2010, υπήρξαν 464.439 συγχωνεύσεις & εξαγορές παγκοσμίως – αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Συγχωνεύσεων, Εξαγορών και Συμμαχιών, μιας μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης στις ΗΠΑ. Η συνολική αξία όλων αυτών των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, στα 34,3 τρισ. δολάρια.

Το Fortune παρουσιάζει τις επτά συγχωνεύσεις και εξαγορές που καθόρισαν τη δεκαετία που φεύγει, όχι τόσο βάσει του ύψους της κάθε συμφωνίας, αλλά βάσει του αντίκτυπου που είχε στην ευρύτερη οικονομία.

Το Facebook αγοράζει το Instagram

Απρίλιος 2012

1 δισ. δολάρια

Από το 2012 μέχρι το 2014, το Facebook προέβη σε τρεις τολμηρές εξαγορές, παίρνοντας το Instagram (για 1 δισεκατομμύριο δολάρια), το WhatsApp (για 19 δισεκατομμύρια δολάρια) και την Oculus VR (για 2 δισεκατομμύρια δολάρια). Από τις τρεις, η συμφωνία με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές και την κοινωνία συνολικά είναι προφανώς αυτή με το Instagram. Και εν τέλει η συμφωνία απεδείχθη προνομιακή για το Facebook· κάποιοι παρατηρητές κάνουν λόγο για «κλεψιά», δεδομένου ότι πέρυσι η αξία του Instagram αποτιμάτο σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για απόδοση που κανένας επενδυτής δεν θα μπορούσε ούτε καν να ονειρευθεί.

Η Verizon αγοράζει τη Verizon Wireless

Σεπτέμβριος 2013

127,8 δισ. δολάρια

Η μεγαλύτερη συμφωνία της δεκαετίας ανήκει στον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Verizon. Για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, η εταιρεία πούλησε 49 δισεκατομμύρια σε χρέος – ποσό διπλάσιο της αξίας οποιασδήποτε προσφοράς εταιρικών ομολόγων στην ιστορία. Η Verizon εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για να αγοράσει το μερίδιο 45% της Vodafone σε μια κοινοπραξία με την επωνυμία Cello Partnership, που είχαν σχηματίσει οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών το 2000.

Η Kraft συγχωνεύεται με τη Heinz

Μάρτιος 2015

80 δισ. δολάρια

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών γνώρισε τεράστιες μεταβολές αυτή τη δεκαετία, εξαιτίας κυρίως της εξέλιξης των καταναλωτικών προτιμήσεων. Καθιερωμένα εμπορικά σήματα αναγκάστηκαν να ανταγωνιστούν νεότερα και πιο …μοδάτα brands, τροφοδοτώντας έτσι ένα κύμα συγκεντροποίησης. Η μεγαλύτερη συγχώνευση & εξαγορά του κλάδου ήταν η αγορά της SAB Miller από την Anheuser-Busch InBev για 123 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Την ίδια χρονιά, συγχωνεύθηκαν η Heinz και η Kraft. Μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να ήταν χαμηλότερης αξίας αλλά ήταν εξίσου σημαντική βάσει των ονομάτων των εταιρειών. Βεβαίως, από το 2015, η τιμή της μετοχής της νέας εταιρείας που προέκυψε από τη συγχώνευση έχει πέσει κατά 58%.

Η Dell αγοράζει την EMC

Οκτώβριος 2015

67 δισ. δολάρια

Η μεγαλύτερη συγχώνευση & εξαγορά στην ιστορία του τεχνολογικού κλάδου ήταν η βάση του φιλόδοξου πενταετούς πλάνου του Michael Dell να μετατρέψει την εταιρεία προσωπικής υπολογιστικής σε κολοσσό των υπηρεσιών IT. Η Dell βγήκε από το χρηματιστήριο το 2013 και στη συνέχεια αγόρασε την EMC, έναν γίγαντα της αποθήκευσης δεδομένων, συσσωρεύοντας χρέος 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία.

H ΑΤ&Τ αγοράζει την Time Warner

Οκτώβριος 2016

106,3 δισ. δολάρια

Η συγκεκριμένη συμφωνία υπογράμμισε την ανάγκη των γιγάντων των μέσων ενημέρωσης για εδραίωση της παρουσίας τους σε μια στιγμή που νέοι παίκτες στον κλάδο της συνεχούς ροής – όπως η Netflix, η Hulu και η Amazon – ενθάρρυναν το κοινό να απομακρυνθεί από την καλωδιακή τηλεόραση. Την επόμενη χρονιά, η Disney εξαγόρασε την 21st Century Fox για 81 δισεκατομμύρια δολάρια, σε άλλη μία τεράστια συμφωνία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Κάπως έτσι, ξεκίνησε ο …πόλεμος της συνεχούς ροής.

Η CVS αγοράζει την Aetna

Δεκέμβριος 2017

70 δισ. δολάρια

Οι αλλαγές που επηρεάζουν τον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι συνεχείς και πολυάριθμες, από την αύξηση των ιατρικών δαπανών μέχρι τη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης για τους Αμερικανούς. Αλλά απαιτήθηκε η πρωτοβουλία του Jeff Bezos για να πραγματοποιηθεί μία από τις πιο απρόσμενες συγχωνεύσεις της δεκαετίας: ένας ασφαλιστικός γίγαντας να εξαγοράζεται από μια αλυσίδα φαρμακείων.

Η Bristol-Myers Squibb αγοράζει την Celgene

Ιανουάριος 2019

93,5 δισ. δολάρια

Η δεκαετία κινήθηκε εντυπωσιακά για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις συμφωνίες τους στη Γουόλ Στριτ. Τρεις από τις κορυφαίες συγχωνεύσεις & εξαγορές παγκοσμίως έλαβαν χώρα στον κλάδο του φαρμάκου, με τη μεγαλύτερη – την εξαγορά της Celgene από τη Bristol-Myers – να είναι και η μεγαλύτερη σε αξία για το 2019. Οι άλλες δύο; Η AbbVie είπε τον Ιούνιο ότι θα αγοράσει την Allergan για 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πέρυσι η ιαπωνική Takeda Pharmaceutical πλήρωσε 82,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βρετανική βιο-φαρμακευτική εταιρεία Shire.

Σχετικά άρθρα