Η έρευνα της MRB στο Φόρουμ των Δελφών: O Επαναπροσδιορισμός της ηγεσίας στην Ελλάδα

Η έρευνα της MRB στο Φόρουμ των Δελφών: O Επαναπροσδιορισμός της ηγεσίας στην Ελλάδα
GREEK LEADERSHIP REINVENTED *Language: Greek Presentation of the survey: Dimitris Mavros, CEO, MRB, Greece Costas Michaelides, Chairman, National Bank of Greece Yannis Papachristou ,General Manager Greece & Cyprus, Coca-Cola HBC Greece Andreas Shiamishis, CEO, Hellenic Petroleum, Greece Vassilios Katsos, Member of the Board, Pharmathen, Greece Lilian Nectariou, Franchise Country Manager Greece, Cyprus,Malta, The Coca-Cola Company Chair: Eftichia Kasselaki, Partner People Advisory Services, EY, Greece Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ο ρόλος των νέων και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την Ηγεσία κυριάρχησε στη συζήτηση, με τίτλο «Επαναπροσδιορισμός της ηγεσίας στην Ελλάδα», το οποίο συντόνισε η Ευτυχία Κασσελάκη της People Advisory Services και έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να σχολιάσουν την έρευνα της MRB για την Ηγεσία και, συγκεκριμένα, για το πώς προσδιορίζεται η Ηγεσία μετά τα 10 χρόνια κρίσης, αλλά και για τα νέα ευρήματα μετά την πανδημία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων, MRB, Δημήτρης Μαύρος μίλησε για μία «έρευνα με εκπλήξεις», καθώς η Ηγεσία ήταν σημαντική και πριν τον κορωνοϊό, όμως μετά η αξία της εκτοξεύθηκε.

Η έρευνα της MRB έγινε σε σημαντικό δείγμα επιχειρήσεων και, όπως προέκυψε, μεγάλος αριθμός των εργαζομένων αγαπούν τη δουλειά τους, αλλά είναι μικρότερος ο αριθμός αυτών που αγαπούν την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Σημαντικό ήταν επίσης το εύρημα της ανάγκης για επανασύνδεση με τη νέα γενιά. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαύρος «οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται εμψύχωση μέσα στην επιχείρηση», ενώ δεν είναι τυχαία η διαπίστωση ότι μετά τον κορωνοϊό αυξήθηκε η αγάπη προς την επιχείρηση, πράγμα που δείχνει ότι οι νέοι χρειάζονται ερεθίσματα για να αγαπήσουν την εταιρεία όπου εργάζονται.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μετά τον κορωνοϊό πολλοί συνειδητοποίησαν ότι η τεχνολογία δεν είναι στόχος, είναι εργαλείο, ενώ παρουσίασε και τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ηγέτη, σύμφωνα με απαντήσεις, που έλαβε και δείχνουν ότι «μόνο μία διάσταση από τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ηγέτη έχει να κάνει με τη λογική και όλα τα άλλα με την καρδιά». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «πρέπει να ανέβει η διάσταση του ‘ηγέτη της ψυχής’, αλλιώς δε θα αποκτήσουμε Τσιόδρες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, περιέγραψε το μετασχηματισμό της τράπεζας την επομένη του κορωνοϊού λέγοντας ότι η διοίκηση δημιουργεί μία τράπεζα πρότυπο στηρίζοντας το όραμα και τη στρατηγική για την επιτυχία.

«Ανανεώνουμε το συμβόλαιο με τους ανθρώπους μας, με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση. Δημιουργούμε μία τράπεζα ευέλικτη. Στην Εθνική πιστεύουμε ότι η ηγεσία ανήκει σε όλους μας, πιστεύουμε σε μία ολιστική προσέγγιση», τόνισε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Ανδρέας Σιάμισης, είπε ότι η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, γιατί η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σε κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη μας είναι πιο «ψημένα» σε σχέση με άλλες χώρες. «Όταν ξεκινάς για να αντιμετωπίσεις μία κρίση πρέπει να διαβάσεις το περιβάλλον. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κρίση του κορωνοϊού με τα εργαλεία της τραπεζικής κρίσης», τόνισε.

Ενώ όσον αφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης, απάντησε ότι πρώτος στόχος ήταν να είναι όλοι υγιείς, να έχουν αδιάλειπτη λειτουργία, να φροντίσουν ότι η αγορά θα είναι εφοδιασμένη με καύσιμα και, τέλος, να κρατήσουν τη χρηματοοικονομική τους ανεξαρτησία για να κάνουν τα παραπάνω.

Ο Βασίλης Κάτσος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pharmathen, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε χρειάζεται να επανεφεύρουμε την Ηγεσία, απλά η κρίση πατά ένα fast forward στη διαδικασία. Περιέγραψε μία ενδιαφέρουσα διαδικασία κατά τη διάρκει της κρίσης: στη Pharmathen είχαμε εβδομαδιαία εκπαίδευση μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη μάχη που δώσαμε για να κρατήσουμε τις μονάδες σε λειτουργία και να μην έχουμε περιστατικά, είχαμε εφεδρεία στα σπίτια – επί πληρωμή φυσικά – και με αυτή τη διαδικασία δουλέψαμε. «Είδαμε ταλέντα να αναδεικνύονται», κατέληξε.

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας και Κύπρου της Coca-Cola 3Ε, Γιάννης Παπαχρήστου, έξεφρασε την εκτίμηση ότι η μεγάλη πρόκληση στις εταιρείες σήμερα είναι να μπορεί η Ηγεσία να υπάρχει με τέσσερις γενιές που συνυπάρχουν και πρόσθεσε ότι «οι νέοι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν». Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι νέοι θέλουν να τους ακούμε, να τους δίνουμε ευθύνες, να τους αφήνουμε να παίρνουν ρίσκα, να τους αναγνωρίζουμε επιτεύγματα, ενώ φαίνεται ότι έχουν ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς».

Η Γενική διευθύντρια της Coca-Cola Hellas για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Λίλιαν Νεκταρίου, τόνισε ότι «οι νέοι δεν αρκούνται να κάνουν μία δουλειά διαδικαστική, θέλουν όραμα. Κάτι που να προσφέρει στην κοινωνία, στο περιβάλλον».  Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικό παράγοντα τη συνδημιουργία, ενώ τόνισε ότι «η αυθεντία της γνώσης έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει κανείς που να διαθέτει την απόλυτη γνώση».

Λεζάντα φωτογραφίας από αριστερά : Βασίλης Κάτσος, Ανδρέας Σιάμισης, Ευτυχία Κασσελάκη, Κώστας Μιχαηλίδης, Λίλιαν Νεκταρίου και Γιάννης Παπαχρήστου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.

 Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr