Οι εργαζόμενοι στην Κίνα αντιδρούν στην κουλτούρα εργασιακής εξάντλησης – αλλά ο Jack Ma της Alibaba την θεωρεί απαραίτητη

Οι εργαζόμενοι στην Κίνα αντιδρούν στην κουλτούρα εργασιακής εξάντλησης – αλλά ο Jack Ma της Alibaba την θεωρεί απαραίτητη
epa04664077 Founder and CEO of the internet company Alibaba Group, Jack Ma delivers a speech at the opening of Cebit 2015 technology fair in Hanover, Germany, 15 March 2015. The giant CeBIT computer trade fair takes place from 16 to 20 March 2015 with China as this year's partner country, underlining the Asian powerhouse economy's growing role in the IT business. IT security and high-speed wireless connections through new 5G-driven mobile devices have emerged as major themes at this year's CeBIT. EPA/OLE SPATA
Δουλεύοντας 996: Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, 6 μέρες την εβδομάδα…

της Lulu Yilun Chen

Για να επιβιώσετε στην Alibaba Group Holding Ltd. θα πρέπει να εργάζεστε 12 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Αυτό ζητά ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma από το προσωπικό του στη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ma είπε σε μια εσωτερική συνάντηση ότι η Alibaba δεν χρειάζεται ανθρώπους που προσβλέπουν σε έναν τυπικό τρόπο ζωής οκτώ ωρών γραφείου, σύμφωνα με μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Alibaba στο Weibo. Αντίθετα, υιοθέτησε την περίφημη κουλτούρα εργασίας του 996 – δηλαδή από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα.

«Είναι πηγή τεράστιας ευδαιμονίας να μπορείς να δουλεύεις 996», είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. «Αν θέλετε να δουλέψετε στην Alibaba, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να εργάζεστε 12 ώρες την ημέρα, αλλιώς μη σκοτίζεστε να έρθετε σε μας».

Ο τεχνολογικός κλάδος της Κίνας είναι γεμάτος από ιστορίες προγραμματιστών και ιδρυτών που πέθαναν λόγω των ατελείωτων ωρών εργασίας και του εξαντλητικού στρες. Τα σχόλια του Ma προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

«Ένα μάτσο ανοησίες, και δεν ανέφερε ούτε καν αν η εταιρεία παρέχει υπερωριακή αποζημίωση για ένα πρόγραμμα εργασίας 996», γράφει ένας σχολιαστής στη ανάρτηση του Weibo. «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα προσκολλούνται περισσότερο στον νόμο, και όχι στη δική τους συλλογιστική».

«Τα αφεντικά δουλεύουν 996 γιατί εργάζονται για τον εαυτό τους και ο πλούτος τους αυξάνεται», αναφέρει ένα άλλο σχόλιο. «Εμείς δουλεύουμε 996 επειδή μας εκμεταλλεύονται χωρίς πληρωμή υπερωριών».

Κανένας εκπρόσωπος της Alibaba δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Τα σχόλια του Ma έρχονται εν μέσω μιας έντονης δημόσιας συζήτησης. Τον Μάρτιο, οι προγραμματιστές στην Κίνα διαμαρτυρήθηκαν στην κοινότητα κοινής χρήσης κώδικα Github για τις συνθήκες εργασίας τους, χρησιμοποιώντας τον όρο 996.ICU. Το θέμα γρήγορα έγινε το πιο δημοφιλές στον ιστότοπο, με περισσότερα από 211.000 αστέρια.

«Ακολουθώντας το πρόγραμμα εργασίας 996, κινδυνεύετε να μπείτε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας [Intensive Care Unit – ICU]» σύμφωνα με μια περιγραφή που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα 996.ICU. Ο δημιουργός, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, κάλεσε τους εργαζομένους στον κλάδο της τεχνολογίας να παρουσιάσουν παραδείγματα εταιρειών που καταπιέζουν το προσωπικό ζητώντας υπερωρίες χωρίς επιπλέον πληρωμή. Τόσο η Alibaba όσο και η θυγατρική της, Ant Financial, κατονομάζονται στο κείμενο.

Πηγή: Fortune.com