Η ερμηνεία των βαυαρικών εκλογών ανησυχεί τους Χριστιανοδημοκράτες

Η ερμηνεία των βαυαρικών εκλογών ανησυχεί τους Χριστιανοδημοκράτες

Πιο κοντά από ποτέ η προοπτική ευρείας συμμαχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι πιθανότητες του κεντροδεξιού συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει στην εξουσία τέθηκαν εν αμφιβόλω ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας ως τις ομοσπονδιακές εκλογές, καθώς ένα νέο αντιευρωπαϊκό κόμμα ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο σημερινός ελάσσων εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) απέτυχε να μπει στην τοπική βουλή στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Αυτές οι δύο εξελίξεις επισκίασαν την εμφατική νίκη της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ.

Εάν το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) περάσει πράγματι το όριο του 5% και εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή την Κυριακή ή εάν το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποτύχει να το περάσει, τότε η Μέρκελ δεν έχει ουσιαστικά σχεδόν καμιά πιθανότητα να μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από τα κόμματα της σημερινής συμμαχίας.

Παρότι εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι η Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος, τα CDU/CSU θα κληθούν να μπουν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στις οποίες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραχωρήσουν υπουργικές θέσεις-κλειδιά και να αποδεχθούν τις θέσεις του SPD σε ζητήματα όπως η φορολογική πολιτική ή οι μισθοί, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη: To αεροπλάνο που «αιφνιδίασε» τη Μέρκελ 

«Η μεγάλη αβεβαιότητα τώρα είναι η AfD», σχολίασε ο Τόμας Γέγκερ, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας. «Θα μπορούσε να πάρει το 5% σε εθνικό επίπεδο την Κυριακή», εξήγησε.

Οι εκλογές στη Γερμανία παρακολουθούνται στενά από τους εταίρους του Βερολίνου στην Ευρώπη, ορισμένοι εκ των οποίων ελπίζουν ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στην Μέρκελ και το SPD θα μπορούσε να σημάνει την υιοθέτηση πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και την υιοθέτηση πιο συμφιλιωτικών τόνων έναντι των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid, το ποσοστό των CDU/CSU έχει μειωθεί στο 39% και το ποσοστό του FDP στο 5% – ποσοστά που δεν τους δίνουν την πλειοψηφία.

Στη Βαυαρία το FDP κατακρημνίστηκε, μένοντας εκτός της βουλής του ομόσπονδου αυτού κρατιδίου συγκεντρώνοντας μόλις 3,3%. Το γεγονός αυτό επισκίασε το γεγονός ότι η CSU πέτυχε μια περιφανή νίκη, αποσπώντας απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή αφού συγκέντρωσε το 47,7% των ψήφων.

Η δημοσκόπηση της Emnid έδειξε ότι η AfD, η οποία καλεί να υπάρξει μια «συντεταγμένη διάλυση» της Ευρωζώνης, αύξησε το ποσοστό της στο 4%, ενώ βρισκόταν στο επίπεδο του 2-3% επί μήνες, γεγονός που ωθεί αναλυτές να εκτιμούν ότι έχει πλέον καλές πιθανότητες να περάσει το 5% την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη: O Στάινμπρουκ κουνάει το δάχτυλο στους επικριτές του!

Σήμερα η AfD διοργανώνει μια εκδήλωση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να επικρίνει τις πολιτικές της Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο Χέρμαν Γκρέε, γενικός γραμματέας της CDU και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της, δήλωσε ότι η επιτυχία της CSU στην Βαυαρία ίσως φέρει «ούριο άνεμο για τους συντηρητικούς σε όλη τη Γερμανία».

Όμως η διένεξη ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ σχετικά με την επιβολή ενός τέλους διέλευσης από τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους για τους ξένους επίσης επισκίασε τους πανηγυρισμούς για την επικράτηση της CSU.

Εξάλλου, τόσο ο Γκρέε όσο και άλλοι ηγέτες των CDU/CSU κάλεσαν τους υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών να μην διαχωρίσουν τις ψήφους τους, δίνοντας στους φιλελεύθερους τη λεγόμενη «δεύτερη ψήφο» τους, παρά τις εκκλήσεις ηγετικών στελεχών του FDP να γίνει ακριβώς αυτό. «Το FDP τα παίζει όλα για όλα, διακυβεύεται η ίδια του η ύπαρξη», δήλωσε ο Ντανιέλ Μπαρ, υπουργός Υγείας και σημαίνον στέλεχος του κόμματος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο