Η εστίαση έχασε 8 εκατ. ευρώ από τη ματαίωση του καρναβαλιού της Πάτρας

Η εστίαση έχασε 8 εκατ. ευρώ από τη ματαίωση του καρναβαλιού της Πάτρας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας.

Η Αχαΐα ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη από τα μέτρα για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού και ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι ο κλάδος της εστίασης που απώλεσε τζίρο ύψους 8 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ματαίωσης του καρναβαλιού.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρκολέφας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τους γενικούς γραμματείς, Αθανάσιο Πετραλιά και Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η τηλεδιάσκεψη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με παραγωγικούς φορείς λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και το Επιμελητήριο Αχαΐας ήταν ο πρώτος φορέας που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αρχικά έγινε ενημέρωση από τον κ. Σταϊκούρα για τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την παροχή δανείων με κρατικές εγγυήσεις, ενώ εκφράστηκε η σκέψη να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας.

Ο κ. Μαρλαφέκας ξεκίνησε την ενημέρωση από την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και υπενθύμισε ότι ο υπουργός είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας να παρουσιάσει μια τεκμηρίωση για τον οικονομικό αντίκτυπο του Πατρινού Καρναβαλιού στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Μαρλαφέκας ενημέρωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε, τονίζοντας ότι η Αχαΐα ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο κλάδος της εστίασης απώλεσε τζίρο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και όπως σημειώνει το επιμελητήριο: «ο υπουργός ζήτησε να σταλεί η μελέτη στον κ. Σκυλακάκη για να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας».

Τριάντα εκατ. ευρώ το μηναίο αποτύπωμα των φοιτητών στην Πατρινή οικονομία

Παράλληλα, ο κ. Μαρλαφέκας εξέφρασε την ανησυχία του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου για την εξ αποστάσεως φοίτηση, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην Πάτρα, καθώς το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου επισήμανε ότι απαιτείται η διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών για την επανεκκίνηση της αγοράς και πρότεινε εκ νέου την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχευση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Εκτός αυτού, ο κ. Μαρλαφέκας ζήτησε να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 από τα υπουργεία και τις περιφέρειες.

Προτάθηκε ακόμα από την πλευρά του Επιμελητηρίου Αχαΐας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι εξετάζεται το αίτημα, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσκολία καθώς η ικανοποίησή του υπερβαίνει την Κυβέρνηση και αγγίζει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το παρελθόν.

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Μαρλαφέκας αφορούσε στην ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα (ένδυσης, υπόδησης κ.ά.) να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης για την απόδοση του ΦΠΑ και των δασμών εκτελωνισμού, ώστε να επαναλειτουργήσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας ζήτησε να ληφθεί μέριμνα από το υπουργείο Οικονομικών για τα κόστη μεταφοράς των εξαγωγών που βαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την αισιόδοξη εκτίμηση του κ. Σταϊκούρα ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης.