Η εταιρεία που θα θησαυρίσει από το νέο Star Wars

Η εταιρεία που θα θησαυρίσει από το νέο Star Wars
Visitors play "Star Wars: Battlefront", published by EA, using a PC during the Gamescom fair in Cologne, Germany August 5, 2015. The Gamescom convention, Europe's largest video games trade fair, runs from August 5 to August 9. REUTERS/Kai Pfaffenbach - RTX1N51G

Η εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Electronic Arts έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού. Και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει τώρα που η Δύναμη είναι έτοιμη να ξυπνήσει.

Το νέο παιχνίδι της Electronic ArtsStar Wars: Battlefront’ κυκλοφορεί στις 17 Νοεμβρίου – ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης ταινίας ‘Star Wars: Episode VII – The Force Awakens’ στους κινηματογράφους.

Αυτό το παιχνίδι είναι το πρώτο της σειράς Battlefront της EA από το 2005. Και είναι το πρώτο σημαντικό παιχνίδι Star Wars που θα κυκλοφορήσει αφότου η Disney έκλεισε την εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Lucasarts που ανήκε στη Lucasfilm το 2013. (Η Disney αγόρασε την Lucasfilm το 2012 έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η ΕΑ δημοσίευσε τα τελευταία τριμηνιαία κέρδη της την Πέμπτη και ο γενικός της διευθυντής Πίτερ Ρόμπερτ Μουρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης της εταιρείας με αναλυτές ότι οι προ-παραγγελίες για το Battlefront ήταν «εξαιρετικά ισχυρές».

Οπότε, γιατί η τιμή της μετοχής μειώθηκε 1% την Παρασκευή το πρωί; Τα κέρδη και οι πωλήσεις της EA ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Αλλά οι προοπτικές της εταιρείας ήταν λίγο πιο απογοητευτικές από το αναμενόμενο.

Κι όμως, οι συστάσεις για τη μετοχή δεν ήταν κακές. Το αντίθετο. Η ΕΑ αύξησε πραγματικά τις προοπτικές της για τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Η εταιρεία προβλέπει κέρδη 2,85 δολαρίων ανά μετοχή. Όμως, η ομόφωνη πρόβλεψη ήταν για 2,87 δολάρια ανά μετοχή.

Οι επενδυτές μπορεί να είναι ελαφρώς απογοητευμένοι επειδή έχουν συνηθίσει η εταιρεία να πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Η τιμή της μετοχής υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι και έχει αυξηθεί κατά 500% τα τελευταία τρία χρόνια.

Η τιμή της μετοχής της ΕΑ είναι ενισχυμένη κατά 50% μέχρι στιγμής το 2015. Μόνο δύο μετοχές εταιρειών του S&P 500 τα καταφέρνουν καλύτερα – της Netflix και της Amazon. Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες είναι εξωφρενικά υψηλές. Οι επενδυτές ζητάνε τον ουρανό με τ’ άστρα.

Οι αναλυτές της Jefferies θεωρούν ότι η EA προσπαθεί να μειώσει λίγο τον ενθουσιασμό της Wall Street. Έγραψαν ότι οι συστάσεις για τη μετοχή «φαίνονται υπερβολικά συντηρητικές» για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, η ΕΑ στρέφεται υπέρ των λήψεων μέσω διαδικτύου. Τα έσοδα από ψηφιακές πωλήσεις και πωλήσεις σε κινητά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα των πωλήσεων.

Και η πώληση παιχνιδιών μέσω του Διαδικτύου είναι πιο επικερδής από την κατασκευή DVD που διανέμονται από λιανοπωλητές.

Δεύτερον, η EA έχει μια ισχυρή γκάμα παιχνιδιών πέρα από τη σειρά Battlefront για το υπόλοιπο του έτους … ιδιαίτερα στον αθλητισμό.

Ναι, οι μετοχές της ΕΑ είναι ακριβές. Διαπραγματεύονται με τιμή περίπου 25 φορές τις προβλέψεις για τα κέρδη του επόμενου έτους. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη θα αυξάνονται περισσότερο από 16% ετησίως, κατά μέσο όρο, για τα επόμενα χρόνια.

Οι προοπτικές για το σύνολο της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών είναι ισχυρές. Οι ανταγωνιστές της ΕΑ, Take-Two και Activision Blizzard, επίσης ευδοκιμούν χάρη στις ισχυρές πωλήσεις των κονσολών από τη Microsoft και τη Sony.

Αλλά μόνο η EA έχει το πρόσθετο όφελος ενός νέου παιχνιδιού Star Wars που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.