Οι εταιρείες θέλουν… περιβαλλοντικά ευσυνείδητους προμηθευτές

Οι εταιρείες θέλουν… περιβαλλοντικά ευσυνείδητους προμηθευτές
epa07785876 A general view over smoke from fires in teh Amazon rainforest that cover the city of Porto Velho, Rondonia, Brazil, 16 August 2019 (issued 22 August 2019). Brazilian President Jair Bolsonaro admitted that have no proof to accuse NGOs of Amazon fires, but reiterated that they are the 'major suspects' for the environmental disaster caused by the high temperatures, drought and deforestation. EPA/Roni Carvalho Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και η τιμωρητική προσέγγιση δεν λειτουργεί.

του Robert Horn

Ελάχιστες πτυχές των επιχειρήσεων είναι πιο σύνθετες από τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Και οι περισσότερες παγκόσμιες εταιρείες έχουν την τάση να απομακρύνονται από μικρές τοπικές επιχειρήσεις που δεν καλύπτουν τα περιβαλλοντικά ή εργασιακά πρότυπα, αντί να ρισκάρουν να γίνουν στόχος αρνητικής δημοσιότητας και της οργής των καταναλωτών.

Αυτή, όμως, είναι η λάθος προσέγγιση, λέει η Pamela Mar, διευθύντρια αειφορίας της Fung Group, μιας εταιρείας διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας με έδρα στο Χονγκ Κονγκ. «Αν εγκαταλείψετε πολύ σύντομα τους προμηθευτές σας, δεν θα έχετε καμία επίδραση στον κόσμο» ανέφερε μιλώντας στο Global Sustainability Forum που διοργάνωσε το Fortune στο Γιουνάν της Κίνας.  Αν οι εταιρείες εννοούν στα σοβαρά όσα λένε περί αλλαγής και θετικής επίδρασης, πρέπει να παραμένουν με τους προμηθευτές τους, να επενδύουν σ’ αυτούς, και να συμβάλλον στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

Αν και αναγνώρισαν την τεράστια πρόκληση της συνεργασίας με εκατοντάδες εργοστάσια και προμηθευτές, οι διευθυντές εταιρικής αειφορίας που παρευρέθηκαν στο φόρουμ του Fortune συμφώνησαν γενικώς ότι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης βιωσιμότητας στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι να συνεργάζεσαι με- και όχι να τιμωρείς- όσους αποτυγχάνουν να τηρούν τα πρότυπα.

«Αν παρατήσεις αυτές τις εταιρείες, δεν θα κερδίσεις τη μάχη της αειφορίας. Θα είσαι μόνος σου», είπε η Audrey Cheung, η οποία διαχειρίζεται τις εφοδιαστικές αλυσίδες των McDonald’s στην Κίνα. Ο τρόπος για να κερδίσεις είναι να ακούς και να εμπλέκεσαι με τους προμηθευτές όταν ορίζεις πρότυπα. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία προτύπων που είναι ρεαλιστικά και ενσωματώνονται από τα εργοστάσια.

«Μια προσέγγιση ‘από τα πάνω’ δεν δουλεύει» τόνισε η Anke Schrader της εταιρείας ερευνών The Conference Board. «Κοστίζει, είναι αναποτελεσματική, και εν τέλει αν λειτουργείς έτσι δεν θα καταφέρεις ποτέ να έχεις ένα επιτυχημένο πρόγραμμα αειφορίας».

Εξίσου σημαντικές είναι και οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συχνά, οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τους πόρους για να επενδύσουν σε εξοπλισμό και διαδικασίες για να παράγουν με τρόπους που είναι φιλικότεροι προς το περιβάλλον. Οι εταιρείες οφείλουν να επενδύουν στη βελτίωση των δυνατοτήτων των προμηθευτών τους, είπαν οι διευθυντές αειφορίας στο φόρουμ.

Τέλος, σημαντική είναι και η μακροχρόνια δέσμευση προς έναν προμηθευτή. Τα βραχυχρόνια συμβόλαια κάνουν τους προμηθευτές να διστάζουν να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.