Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποκτά νέο νόημα

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποκτά νέο νόημα
Photo: pixabay.com

του Aman Kidwai

Η κατάκτηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σήμερα είναι θέμα επιβίωσης – τόσο της επιβίωσης του πλανήτη όσο και του συστήματος της ελεύθερης αγοράς μας με τις υπάρχουσες ρυθμιστικές και εταιρικές δομές.

«Υπάρχει πολύ αντικαπιταλιστικό, αντι-εταιρικό συναίσθημα», δήλωσε στο Fortune ο Dambisa Moyo, πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs και σημερινό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Chevron και της 3Μ. Μια πρόσφατη έρευνα του Fortune διαπίστωσε ότι το 43% των Gen Zers και των millennials βλέπουν τον καπιταλισμό ως τουλάχιστον «κάπως αρνητικό».

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα ανερχόμενα συναισθήματα κατά των εταιρειών, οι μελλοντικοί ηγέτες διευρύνουν το πεδίο των προσπαθειών τους για την ΕΚΕ. Όπως συμβαίνει με την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη, η σύγχρονη λύση για την ΕΚΕ απαιτεί να την καταστήσουμε βασική δυνατότητα του οργανισμού και να στείλουμε αυτό το μήνυμα από την κορυφή.

«Το να είσαι ηγέτης σημαίνει να μην μένεις πια σιωπηλός στις κρίσιμες κοινωνικές προκλήσεις», δήλωσε στο Fortune η Kristen Titus, εκτελεστική διευθύντρια του Cognizant Foundation. «Οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι κοινότητες απαιτούν δράση. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτές ακριβώς τις κοινότητες για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων – από τον σχεδιασμό πιο δίκαιων προγραμμάτων και πολιτικών έως την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών, βιώσιμων κοινοτήτων».

Ο Garrett Lord, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Handshake, μιας νεοσύστατης εταιρείας λογισμικού που αποτιμάται σε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε στο Fortune ότι η εταιρεία του κινητοποιήθηκε γρήγορα για να δημιουργήσει μια εικονική έκθεση καριέρας για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των ατόμων που αναζητούν εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι υποψήφιοι για εργασία ρωτούν περισσότερα για τη διαφορετικότητα και την κοινωνική αποστολή του εργοδότη. Οι εργαζόμενοι θέλουν όλο και περισσότερο να εργαστούν για μια εταιρεία πιο ευθυγραμμισμένη με τον σκοπό τους σε σύγκριση με κάποια που πληρώνει περισσότερο. Και με περισσότερη γεωγραφική ελευθερία να επιδιώκουμε δουλειές με υψηλή αμοιβή οπουδήποτε, προφανώς η αγορά εργασίας βάζει ένα πλεονέκτημα στην αυτονομία που συνοδεύει μια απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία.

Οι ηγέτες μπορούν να προβλέψουν αυτό το όφελος στην κερδοφορία που θα αυξηθεί στο μέλλον, ειδικά καθώς το ρυθμιστικό περιβάλλον μεταβάλλεται για τις εισηγμένες εταιρείες αναφορικά με μετρήσεις ESG, την οργάνωση των εργαζομένων, και πολλά άλλα.

«Από επιχειρηματική σκοπιά, μπορείς να προσελκύσεις, να κινητοποιήσεις και να διατηρήσεις τους ταλαντούχους εργαζομένους αν είσαι συγκεντρωμένος στο να έχεις θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία», δήλωσε ο Jeff Maggioncalda, διευθύνων σύμβουλος της Coursera, στο Fortune. Η Coursera έκανε πρόσφατα την προσπάθεια και την επένδυση για να γίνει πιστοποιημένη B Corp. Αν και παραδέχεται ότι δεν είναι για όλους, ο Maggioncalda αισθάνθηκε ότι άξιζε τον κόπο για την εταιρεία του.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η Coursera επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται από οπουδήποτε, είπε ο Maggioncalda. Εξήγησε ότι ενώ σκεφτόταν την παραγωγικότητα και την επιμελητεία αυτής της απόφασης, ένιωθε επίσης ότι θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στους ταλαντούχους εργαζομένους του εάν η εταιρεία δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις μιας πρόσφατα ισχυροποιημένης αγοράς εργασίας.

Η συνεχιζόμενη συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία είναι ένα καλό παράδειγμα της αποσύνδεσης που έχουν ορισμένοι εκτελεστικοί ηγέτες με το τρέχον περιβάλλον. Όχι μόνο είναι κακό για τις επιχειρήσεις, αλλά η επιμονή να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι σε ένα γραφείο, όταν δεν το θέλουν ή δεν το χρειάζονται, θα εμποδίσει τη διαφορετικότητα, την ανάπτυξη ταλέντων και τελικά την ικανότητα μιας εταιρείας να πετύχει κάτω από αυτές τις ταχέως εξελισσόμενες συνθήκες.

Πηγή: Fortune.com