Η Εθνική Τράπεζα «κλείνει το μάτι» στην ψηφιακή εποχή

Η Εθνική Τράπεζα «κλείνει το μάτι» στην ψηφιακή εποχή
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στόχος η απλούστευση των διαδικασιών και η αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.

Πιστή στη δέσμευσή της να φέρει την τράπεζα στη νέα ψηφιακή εποχή παρέμεινε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να εκμοντερνίσει τον τρόπο λειτουργίας της ακολουθώντας τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού.

“Οι τράπεζες που θα διατηρήσουν την παρουσία τους στο μέλλον είναι αυτές που θα υιοθετήσουν τη σωστή ψηφιακή στρατηγική. Ο όμιλος έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και συνεχίζουμε δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή την παρουσίαση των νέων προϊόντων που σκοπό έχουν την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, διευκρινίζοντας πως ο ρόλος του τραπεζίτη θα εξακολουθεί να είναι σημαντικός.

“Αξιοποιώντας, όλο και περισσότερο, τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία θέλουμε η Τράπεζα να περάσει γρήγορα στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας. Να εξελιχθεί σε μια Τράπεζα που βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη, προσφέροντάς του ταυτόχρονα την ασφάλεια και σταθερότητα που απαιτείται σε όλο το φάσμα των τραπεζικών προϊόντων” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει δώσει ειδικό βάρος στις επενδύσεις που αφορούν στο κομμάτι των big data, machine learning και artificial intelligence, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% του συνόλου των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει την επόμενη διετία.

Τον λόγο πήρε η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μεν μονόδρομο όχι όμως και το μόνο δρόμο για την ψηφιακή αναδιοργάνωση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Πρόσθεσε πως το ιδανικό μείγμα είναι ο συνδυασμός της φυσικής παρουσίας με την ψηφιακή εξέλιξη, με τον πελάτη να αποτελεί ταυτόχρονα την αφετηρία και τον προορισμό. “Απλοποιούμε και βελτιώνουμε τις εμπειρίες των πελατών. Γινόμαστε σύμβουλοι και συνοδοιπόροι, ενώ από παραγωγοί προϊόντων, έχουμε μετατραπεί σε παραγωγούς εμπειριών”.

Online αγορά τραπεζικών προϊόντων, Ανανεωμένο Mobile Banking που λειτουργεί ως financial coach, Νέα έκδοση του Internet Banking της Τράπεζας για Ιδιώτες και Επιχειρήσεις και Πλατφόρμα Trade Finance είναι τα καινοτόμα προϊόντα που λανσάρονται στην αγορά. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης και επανενεργοποίησης της κάρτας τους σε περίπτωση απώλειας – κλοπής, καθώς επίσης και την ηλεκτρονική έκδοση χρεωστικής και προπληρωμένης κάρτας. Επιπρόσθετα, από το νέο έτος προβλέπεται η δημιουργία ενός οικοσυστήματος, μιας κοινότητας χρηστών, όπου οι πελάτες  θα εκφράζουν ιδέες και απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας.

Όπως επισημάνθηκε, η Εθνική Τράπεζα είναι το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα digital on boarding. Με απλή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται παρουσία σε φυσικό κατάστημα μπορούν να εγγραφούν μέσα σε λίγα λεπτά νέοι πελάτες, συμπληρώνοντας στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα, τα φορολογικά τους στοιχεία, τη διεύθυνση κατοικίας, το επάγγελμα και το οικονομικό τους προφίλ και αμέσως μόλις λάβουν τους κωδικούς θα πραγματοποιούν βιντεοκλήση με κάποιον εκπρόσωπο της τράπεζας για ταυτοποίηση, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο.

Παρουσιάζοντας το προφίλ της ηλικιακής κατηγορίας 18-24, την οποία θέλει να προσελκύσει η Εθνική, αναφέρθηκε πως κατά μέσο όρο περνά ημερησίως 7 ώρες στο κινητό και 1 στον υπολογιστή. Επισημάνθηκε δε πως ως προς τη διεύσδυση του digital banking, το ποσοστό της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλό καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κυριαρχούν τα μετρητά. Στο πορτοφόλι του ο Έλληνας έχει κατά μέσο όρο 80 ευρώ και μόλις ένας στους τέσσερις (27%), όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 90%, χρησιμοποιεί το digital banking.

Τα στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι το 2020 περί τους 40.000 με 50.000 νέους πελάτες θα γραφτούν μέσω του digital banking, ενώ διευκρινίστηκε πως για άτομα ηλικίας 18 ετών που δεν είχαν μέχρι πρότινος υποβάλλει φορολογική δήλωση, για την έκδοση λογαριασμού, μέσω της ηλεκτρονικής οδού, θα απαιτείται απλώς βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.