Η Evergrande γλίτωσε στο παρά πέντε τη χρεοκοπία για ακόμη μια φορά

AFP

Ενώ η Evergrande κατάφερε να γλιτώσει ξανά τη χρεοκοπία, οι ανησυχίες στον κλάδο ακινήτων δεν υποχωρούν, καθώς υπάρχει μπροστά ένα μεγάλο φορτίο χρέους που λήγει.

Για ακόμα μια φορά κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα η China Evergrande Group, καθώς πελάτες της διεθνούς εταιρείας εκκαθάρισης Clearstream έλαβαν τους τόκους που τους χρωστούσε ο κινεζικός κολοσσός για τρία δολαριακά ομόλογα που εξέδωσε. Αυτό ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Clearstream. Δύο επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους δύο από τους επίμαχους τίτλους, επιβεβαίωσαν ότι τους καταβλήθηκαν τα χρήματα, ωστόσο θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, «ακροβατεί» από προθεσμία σε προθεσμία καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 19 δισ. δολάρια αοφρούν ομόλογα της διεθνούς αγοράς.

Το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Cailianshe μετέδωσε ότι πολλοί ομολογιούχοι έλαβαν τις πληρωμές τόκων από τις τρεις ομολογιακές εκδόσεις αξίας άνω των 148 εκατ. δολαρίων που ωρίμασαν τον περασμένο μήνα. Οι πληρωμές έγιναν στο τέλος της περιόδου χάριτος 30 ημερών που έληξε την Τετάρτη. Το ίδιο είχε συμβεί με δύο ξεχωριστά offshore ομόλογα που έληξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τους ομολογιούχους να λαμβάνουν τους τόκους στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε έληγε η περίοδος χάριτος.

Ενδεχόμενη αδυναμία αποπληρωμής των τόκων θα σήμαινε επίσημη χρεοκοπία της εταιρείας και θα πυροδοτούσε έκτακτες προβλέψεις για άλλα δολαριακά ομόλογα της Evergrande, εγείροντας την απειλή μιας κρίσης χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Δίνονται βραχυπρόθεσμες λύσεις, ωστόσο είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Ακόμη είμαστε στην αρχή», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Βουνό χρέους

Ενώ η Evergrande κατάφερε να γλιτώσει ξανά τη χρεοκοπία, οι ανησυχίες στον κλάδο ακινήτων δεν υποχωρούν, καθώς υπάρχει μπροστά ένα μεγάλο φορτίο χρέους που λήγει. Πληρωμές τόκων αξίας άνω των 255 εκατ. δολαρίων λήγουν στις 28 Δεκεμβρίου. Η εταιρεία δέχεται πιέσεις από τους εγχώριους πιστωτές ενώ η έλλειψη ρευστότητας ρίχνει τη σκιά της σε εκατοντάδες projects ακινήτων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα και σε άλλες δοκιμαζόμενες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που καλούνται να κάνουν offshore πληρωμές και λήγουν στο άμεσο μέλλον, όπως η Kaisa Group.