Η Evergrande με χρέος 300 δισ. δολ. πούλησε το 17% των μετοχών της για 1,5 δισ. δολάρια

Η Evergrande με χρέος 300 δισ. δολ. πούλησε το 17% των μετοχών της για 1,5 δισ. δολάρια
--FILE--The logo of Evergrande Group, China's second-largest property developer by sales, is seen on the façade of its headquarters in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 24 July 2020. (Photo by Sheng Xiexiao / Imaginechina via AFP) Photo: AFP

Περί τα 10 δισεκατομμύρια γιουάν ήτοι 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας Evergrande, πουλώντας ποσοστό της σε κρατική επενδυτική τράπεζα, ενώ ο όμιλος συνεχίζει να παλεύει για την επιβίωσή του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ότι η  Shengjing Bank, με έδρα το Shenyang, αποκτά το 15% της – γεγονός απαραίτητο για να ανταποκριθεί η εταιρεία στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

Βέβαια, πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσό, δεδομένου ότι η Evergrande χρωστά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα δεν εξυπηρετήθηκε κουπόνι 83,5 εκατ. δολαρίων.

Μοιραία, τα «δεινά» της εταιρείας έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την υγεία του τομέα των ακινήτων στην Κίνα, ενός από τους επί μακρόν κινητήριους μοχλούς της οικονομίας της χώρας.

Η Evergrande, η οποία προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα για τον κίνδυνο αθέτησης, δεν έχει ακόμη κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την πληρωμή.

Οι πωλήσεις τόσο νέων κατοικιών όσο και γης σε ολόκληρη την Κίνα έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μια ένδειξη ότι τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του δανεισμού από τους κατασκευαστές ακινήτων επηρεάζουν τον κλάδο.

Νέα υποβάθμιση από τη Fitch Ratings

H Fitch Ratings αναθεώρησε επί τα χείρω την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου China Evergrande, που είναι πλέον μόλις μία βαθμίδα πάνω από το επίπεδο «χρεοκοπία», λόγω και της αθέτησης πληρωμής κουπονιού 83,5 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου είναι να πληρωθεί νέο ομόλογο… Και ο κατάλογος των άμεσων υποχρεώσεων που μπορεί να μην εξυπηρετηθούν μεγαλώνει, αφού την Κυριακή λήγουν ομόλογα 260 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι μετοχές της Evergrande σημείωσαν άνοδο έως και 16,9% την Τετάρτη, με κέρδη +32% τις τελευταίες τρεις ημέρες.