Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας
Russian President Vladimir Putin speaks during his address to the nation at the Kremlin in Moscow on February 21, 2022. - President Vladimir Putin said on February 21, 2022, he would make a decision "today" on recognising the independence of east Ukraine's rebel republics, after Russia's top officials made impassioned speeches in favour of the move. (Photo by Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται λίστα 100 προσώπων υποψήφιων για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων και η απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας.

Οι 27 αποφάσισαν σήμερα την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ, αποσυνδέοντας τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, ανακοίνωσε στο Twitter η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στην μαύρη λίστα της ΕΕ. Τα μέτρα συμπληρώνουν τις τρεις δέσμες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που επιβλήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες από την Ενωση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται λίστα 100 προσώπων υποψήφιων για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων και η απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας.

Οι Ευρωπαίοι επέκτειναν την λίστα των τεχνολογιών και των αγαθών που δεν μπορούν να εξαχθούν στην Ρωσία και αποσαφήνισαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα κρυπτονομίσματα.

Οι χώρες της G7 και η ΕΕ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αναζητούν τρόπους για να εμποδίσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Από την επιβολή των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο το ρωσικό νόμισμα και την παράλυση του ρωσικού τραπεζικού τομέα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν σήμερα από τους 27 αναμένεται να εγκριθούν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ορισμένα, όπως ο αποκλεισμός των λευκορωσικών τραπεζών από το Swift, έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την Ρωσία να παρακάμψει τον αποκλεισμό των δικών της τραπεζών από το Swift.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 680 προσώπων, 53 οργανισμών, με απαγόρευση εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη.

Από το τέλος του Φεβρουαρίου, οι 27 έχουν παγώσει τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και έχουν αποκλείσει από το Swift επτά ρωσικές τράπεζες.

Η Ευρώπη έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή προς την Ρωσία εξαρτημάτων και τεχνολογιών που προορίζονται για τον αεροναυπηγικό τομέα.