Η Ευρωπαϊκή Ένωση αίρει τις κυρώσεις στη Συρία
- 20/05/2025, 13:24
- SHARE

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την Τρίτη το πράσινο φως για την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ, ενισχύοντας τις σχέσεις με τη χώρα που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την κίνηση αυτή, η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες αργότερα εντός της ημέρας, δήλωσαν διπλωμάτες.
Οι πρεσβευτές κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία, ανέφεραν οι διπλωμάτες, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι υπουργοί που συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας.
«Είναι σαφές ότι θέλουμε να υπάρξουν θέσεις εργασίας και μέσα διαβίωσης για τους ανθρώπους (στη Συρία), ώστε να είναι μια πιο σταθερή χώρα», δήλωσε η Κάλλας.
Η ΕΕ είχε ξεκινήσει μια μερική αναστολή των περιορισμών τον Φεβρουάριο, κυρίως για την ενεργειακή βιομηχανία της Συρίας και ορισμένες τράπεζες, αλλά η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας έδωσε νέα ώθηση στο θέμα.