Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το “πράσινο φως” στο αντιιικό χάπι της Pfizer

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το “πράσινο φως” στο αντιιικό χάπι της Pfizer
Medicine pills are seen with Pfizer logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 27, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Το χάπι κατά της Covid-19 από την Pfizer Inc. έλαβε τη στήριξη από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη που δίνει στις χώρες ένα εργαλείο για τη διαχείριση των λοιμώξεων κορωνοϊού στο σπίτι, επιτρέποντας την ελάφρυνση του φόρτου στα νοσοκομεία.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το αντιιικό φάρμακο, που ονομάζεται Paxlovid. Απευθύνεται σε ενήλικες με Covid που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια. Ο ΕΜΑ είχε ήδη πει από τον Δεκέμβριο ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες, πριν από την επίσημη έγκριση.

Η προοπτική ενός χαπιού που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι με τα πρώτα σημάδια των συμπτωμάτων πυροδοτεί αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας, ειδικά εν μέσω στοιχείων ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Το Paxlovid, το οποίο δρα δεσμεύοντας σε ένα ένζυμο για να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού, μείωσε τη νοσηλεία και τον θάνατο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89% σε μια δοκιμή 1.219 μη εμβολιασμένων ατόμων.

Η Pfizer είπε έκτοτε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική έναντι της Όμικρον.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε έγκριση για το Paxlovid στα τέλη του περασμένου έτους και το φάρμακο έχει επίσης άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.