Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τον πετρελαϊκό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τον πετρελαϊκό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας
28 December 2022, Brandenburg, Schwedt/Oder: The facilities of the oil refinery on the industrial site of PCK-Raffinerie GmbH are illuminated in the evening. From January 2023, oil supplies from Russia through the "Friendship" pipeline are to be suspended. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου πρόκειται να ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ευρώπη για άλλη μια φορά φαίνεται έτοιμη να αυξήσει την πίεση στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, επιδιώκοντας να εξαντλήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένοι ενεργειακοί αναλυτές ανησυχούν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές αποκλίσεις στην αγορά».

Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου πρόκειται να ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου. Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ ακριβώς δύο μήνες αφότου η Δύση έκανε μακράν το πιο σημαντικό βήμα για να περιορίσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως «φυσικά αυτό (το εμπάργκο) θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανισορροπία στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας», όταν ρωτήθηκε για τον πιθανό αντίκτυπο. «Λαμβάνουμε ωστόσο μέτρα για να αντισταθμίσουμε τα συμφέροντά μας από τυχόν κινδύνους που θα προκύψουν», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ομάδα των Επτά εφάρμοσε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο τον Δεκέμβριο. Αυτό ήρθε παράλληλα με την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού θαλάσσιου αργού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις αντίστοιχες απαγορεύσεις άλλων εταίρων της G-7.

Θεωρείται ότι το επικείμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα θα είναι και πιο περίπλοκο και πιο ενοχλητικό από αυτό που έχει προηγηθεί.

Ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το μπλοκ των 27 μελών επέβαλε απαγόρευση στην αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία.

Οι περιορισμοί στο ρωσικό αργό πετρέλαιο τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο, ενώ τα μέτρα που στοχεύουν τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου της Μόσχας θα ισχύσουν από τις 5 Φεβρουαρίου.

Αναλυτές της εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group προειδοποίησαν ότι η επικείμενη απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα έχει πιθανώς πιο ανατρεπτικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες κυρώσεις της για τις εισαγωγές αργού αργού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ενεργειακοί αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών της G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο, ιδιαίτερα, καθώς η Μόσχα είχε καταφέρει να επαναδρομολογήσει πολλές από τις ευρωπαϊκές θαλάσσιες αποστολές της σε χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Ινδία και την Κίνα να υποστηρίξουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας αναφέρθηκε ότι εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ πέντε μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς η χώρα αύξησε ενεργά τις αγορές της ρωσικού αργού, ενώ η Κίνα θεωρήθηκε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής των Ουραλίων τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία αντέδρασε στα δυτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στα τέλη του 2022, απαγορεύοντας τις πωλήσεις πετρελαίου σε χώρες που τηρούν το ανώτατο όριο τιμών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο από τη Δύση δεν θα επηρεάσει την ικανότητά του να διατηρήσει αυτό που περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: