Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 10 φορές το περασμένο έτος, τροφοδότησε τον πληθωρισμό και αύξησε την οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ανακάμπτουν από την πανδημία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει επείγοντα μέτρα για να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Στρατηγική Σύνοδο Κορυφής του Bled στη Σλοβενία. «Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς». Πρόσθεσε, «Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 10 φορές το περασμένο έτος, τροφοδότησε τον πληθωρισμό και αύξησε την οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ανακάμπτουν από την πανδημία. Όλο και περισσότερα κράτη μέλη ζητούν ανώτατο όριο τιμών και η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες ενός σχεδίου παρέμβασης της ΕΕ βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει ένα λεπτομερές σχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Με τη Ρωσία να πιέζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και τις διακοπές στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής να μειώνει περαιτέρω τον εφοδιασμό, η πίεση αυξάνεται στους ηγέτες της ΕΕ να δράσουν γρήγορα ή να διακινδυνεύσουν κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές αναταραχές. Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα αναζητά υποστήριξη για το σχέδιό του για ανώτατο όριο τιμών και σχεδιάζει να συζητήσει πιθανά όρια με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Φιάλα στον λογαριασμό του στο Twitter. «Μπροστά από το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις για τον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλους ευρωπαίους ηγέτες».

Τσέχοι αξιωματούχοι προτείνουν όριο στις τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζ. Σικέλα. Η Γερμανία θέλει αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να μετριάσει τις ραγδαίες ανατιμήσεις.

«Μπορεί να ανοίξουμε το ζήτημα των δικαιωμάτων ρύπων, όπως έκαναν κάποια άλλα κράτη μέλη στο παρελθόν, τα οποία αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της συνολικής τιμής», είπε ο Σικέλα. «Μπορεί να ανοίξουμε το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης της αγοράς, της συνολικής αποσύνδεσης των τιμών», προσθέτοντας ότι το μπλοκ δεν μπορεί να «ανακατέψει» πάρα πολύ με την αγορά ή να τροφοδοτήσει την κερδοσκοπία.