Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινάει αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Apple

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινάει αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Apple
epaselect epa07832950 Apple CEO Tim Cook waves as he arrives during the Apple Special Event in the Steve Jobs Theater at Apple Park in Cupertino, California, USA, 10 September 2019. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εστιάζοντας στο κατά πόσο το App Store και το Apple Pay «στρεβλώνουν» τον ανταγωνισμό.

Η Apple είναι αντιμέτωπη με μια διμέτωπη επίθεση από την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρ. Ένωσης, Margrethe Vestager, εν μέσω ανησυχιών ότι οι υπηρεσίες App Store και Apple Pay του αμερικανικού κολοσσού πιέζουν ασφυκτικά τους προγραμματιστές και τους δυνητικούς ανταγωνιστές.

Τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή προστίμου-ρεκόρ στην Apple, η Vestager έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στην ισχύ του κατασκευαστή του iPhone στην αγορά.

Η Ευρ. Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, θα εξετάσει κατά πόσο το App Store της Apple παραβιάζει το δίκαιο του ανταγωνισμού απαιτώντας από τους προγραμματιστές να καταβάλλουν μια χρέωση 30% για κάθε πώληση στην πλατφόρμα της Apple. Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρ. Ένωσης θα εξετάσουν επίσης το γεγονός ότι η Apple περιορίζει τη λειτουργία ‘tap-and-go’ μόνο στο δικό της προϊόν, το Apple Pay.

«Φαίνεται ότι η Apple έχει αποκτήσει έναν ρόλο ‘φύλακα’ αναφορικά με τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της Apple», ανέφερε η Vestager σε δήλωσή της χθες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές όπου η Apple ανταγωνίζεται με άλλους προγραμματιστές εφαρμογών, όπως π.χ. στην υπηρεσία συνεχούς ροής μουσικής Apple Music ή στο Apple Books».

Η έρευνα προστίθεται σε μια μακρά σειρά ερευνών της Ευρ. Ένωσης σχετικά με τις δραστηριότητες εταιρειών της Σίλικον Βάλεϋ – πρωτοβουλία που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία ερευνών σε σχέση με τη Google, η Κομισιόν πέρυσι ολοκλήρωσε τη σχετική διαδικασία, η οποία οδήγησε στην επιβολή προστίμων ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια έρευνα σχετικά με την Amazon.com αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

H Apple δήλωσε ότι η Ευρ. Ένωση ανταποκρίνεται ουσιαστικά σε παράπονα ανταγωνιστών της, οι οποίοι «απλώς θέλουν να μην πληρώνουν και αρνούνται να παίξουν με τους ίδιους κανόνες όπως όλοι οι άλλοι».

Πάντως, ήδη η Apple έχει στραφεί ενάντια στην εντολή της Vestager το 2016 να πληρώσει η εταιρεία 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία.