«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρουσιάσει σήμερα νέες προτάσεις»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρουσιάσει σήμερα νέες προτάσεις»
European Commission President Jean Claude Juncker (L) and European Council President Donald Tusk (R) hold a joint news conference at the end of a Eurozone emergency summit on Greece in Brussels, Belgium, June 22, 2015. REUTERS/John Thys/Pool - RTX1HNGZ

Ο εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε ότι οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρουσιάσει σήμερα νέες προτάσεις για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής ερχόμενος σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί , ο οποίος προανήγγειλε για το μεσημέρι την παρουσίαση νέων προτάσεων από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμη “περιθώρια διαπραγμάτευσης” ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ανακοίνωσε την παρουσίαση νέων προτάσεων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής “θα παρουσιάσει τις προτάσεις του το μεσημέρι. Ο Γιουνκέρ θα παρουσιάσει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, εύχομαι όλοι να δεσμευθούν σε αυτόν τον δρόμο του συμβιβασμού”, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε”, επέμεινε ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζοντας ότι “η πόρτα παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις”.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, η Αθήνα βρισκόταν σε απόσταση “λίγων εκατοστών” από μία συμφωνία με τους πιστωτές όταν διακόπηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Δικαιολογημένα τα περιοριστικά μέτρα για τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί «δικαιολογημένα, εκ πρώτης όψεως», τα «προσωρινά» περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, Τζόναθαν Χιλ σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές αρχές έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές την Κυριακή το βράδυ και έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα όσον αφορά τις κινήσεις κεφαλαίων, τα οποία δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για άλλους επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος. Αυτές οι εξαιρέσεις επί της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, καθώς επίσης θα πρέπει να είναι κατάλληλες και αναλογικές, υπό το πρίσμα του στόχου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και με σκοπό να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε άμεση, προκαταρκτική αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων που εισάγουν αυτούς τους περιορισμούς κεφαλαίων και τα βρίσκει να είναι, εκ πρώτης όψεως, δικαιολογημένα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα σημαντικού δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που φαίνεται να δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η κύρια και άμεση πρόκληση για τη χώρα.

Ενώ τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνονται αναγκαία και αναλογικά αυτή τη στιγμή, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, θα πρέπει, ωστόσο, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις κινήσεις κεφαλαίων.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με τις τεχνικές πτυχές αυτού του έργου.»