Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά πέντε χωρών – Μεταξύ τους και η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά πέντε χωρών – Μεταξύ τους και η Ελλάδα
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 6 : European Union flags are seen waving outside the EU Commission Building in Brussels, Belgium on July 6, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά πέντε χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, λόγω της εσφαλμένης εφαρμογής σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας λόγω της εσφαλμένης εφαρμογής της απόφασης-πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ για την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου και της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου Πληροφοριακό Σύστημα Αρχείων (ECRIS). Αυτό το σύστημα, που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2012, επιτρέπει την ηλεκτρονική ανταλλαγή ποινικών μητρώων μεταξύ αρχών σε ολόκληρη την ΕΕ. Διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με ομοιόμορφο, γρήγορο και συμβατό τρόπο. Παρέχει επίσης στους δικαστές, τους εισαγγελείς και άλλες αρμόδιες αρχές εύκολη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το ποινικό ιστορικό των ενδιαφερομένων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ στις οποίες έχει καταδικαστεί προηγουμένως το άτομο αυτό. Έτσι, εμποδίζει τους παραβάτες να ξεφύγουν από το ποινικό παρελθόν τους όταν μετακινούνται από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ σε άλλο.

Η Επιτροπή εντόπισε προβλήματα στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Πορτογαλία σχετικά με την ηλεκτρονική διασύνδεση και την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου μέσω του ECRIS, καθώς και κοινοποίηση όλων των νέων καταδικαστικών αποφάσεων και ενημερώσεων στο κράτος-μέλος της εθνικότητας του δράστη. Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι οι απαντήσεις σε αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις: μερικές φορές δεν δόθηκαν εντός προθεσμίας, άλλες φορές δεν δόθηκαν καθόλου απαντήσεις.

Η Ελλάδα και τα άλλα τέσσερα κράτη-μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να διευκρινίσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για να διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή αυτών των μέσων στην πράξη.

Συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες της για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων

Επίσης η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για το θέμα τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Ελλάδα, τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται ούτε υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους σε 209 οικισμούς. Η Ελλάδα βασίζεται επίσης σε υπερβολικό βαθμό σε Μεμονωμένα και Κατάλληλα Συστήματα (π.χ. σηπτικές δεξαμενές) χωρίς να πληροί τα πρότυπα της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας (91/271/ΕΟΚ).

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, δίνοντάς της προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσει την κατάσταση. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, οι πόλεις υποχρεούνται να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους. Τα μη συλλεγμένα ή μη επεξεργασμένα λύματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να μολύνουν λίμνες, ποτάμια, το έδαφος και τα παράκτια και υπόγεια ύδατα.

Αιτιολογημένη γνώμη στις ελληνικές Αρχές για μη μεταφορά της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση στο εθνικό δίκαιο

Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για μη μεταφορά της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση στο εθνικό δίκαιο.

Η εν λόγω οδηγία (Οδηγία (ΕΕ) 2018/2002) επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και θέτει έναν δεσμευτικό στόχο ενεργειακής απόδοσης για την ΕΕ για το 2030 τουλάχιστον 32,5%. Τα κράτη-μέλη έπρεπε να θέσουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 το αργότερο. Η Ελλάδα δεν έχει ενημερώσει την Επιτροπή για τις διατάξεις που θεσπίστηκαν για τη μεταφορά της οδηγίας. Ως εκ τούτου, εστάλη προειδοποιητική επιστολή το Νοέμβριο του 2020 και η αιτιολογημένη γνώμη αποστέλλεται διότι δεν έχουν κοινοποιηθεί μέτρα μεταφοράς στην Επιτροπή μέχρι σήμερα. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ