Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν το τελεσίγραφο του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν το τελεσίγραφο του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης «την έντονη ανησυχία τους» μετά την απόφαση του Ιράν να σταματήσει να περιορίζει τα αποθέματά του σε βαρύ ύδωρ και εμπλουτισμένο ουράνιο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η ΕΕ– απέρριψαν σήμερα «το τελεσίγραφο» του Ιράν, το οποίο χθες τους έδωσε διορία 60 ημερών προτού παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας.

«Απορρίπτουμε κάθε τελεσίγραφο και θα εξετάσουμε αν το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του (…) στον πυρηνικό τομέα βάσει της συμφωνίας και της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ)», προειδοποιούν οι χώρες αυτές καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή τους ανακοίνωση.

Το Ιράν έδωσε διορία δύο μηνών στις χώρες αυτές προκειμένου να βγάλουν από την απομόνωση που τους έχουν επιβάλει οι αμερικανικές κυρώσεις τον τραπεζικό και πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις της.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης «την έντονη ανησυχία τους» μετά την απόφαση του Ιράν να σταματήσει να περιορίζει τα αποθέματά του σε βαρύ ύδωρ και εμπλουτισμένο ουράνιο.

«Παραμένουμε απολύτως δεσμευμένοι στη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η εκπλήρωση της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αρχιτεκτονική της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που είναι προς το συμφέρον της ασφάλεια όλων μας», εξηγούν, καλώντας το Ιράν «να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση». «Αναμένουμε από το Ιράν να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις προβλέψεις και τους μηχανισμούς που τέθηκαν σε ισχύ βάσει της συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα», επισημαίνουν οι τρεις χώρες και η ΕΕ.

Ωστόσο τόνισαν ότι λυπούνται «για την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία» το 2018 και υπενθυμίζουν «τη σθεναρή τους δέσμευση στη συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά την άρση των κυρώσεων προς όφελος του ιρανικού λαού».

Η Ουάσινγκτον σκλήρυνε περαιτέρω τη στάση της απέναντι στο Ιράν χθες Τετάρτη ανακοινώνονται νέες κυρώσεις εναντίον των τομέων της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού.

Παρόλα αυτά οι τρεις χώρες και η ΕΕ δηλώνουν «αποφασισμένες να συνεχίσουν το νόμιμο εμπόριο με το Ιράν», κυρίως μέσω του συστήματος συναλλαγών Instex που δημιούργησαν το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο στα τέλη Ιανουαρίου.