Οι Ευρωπαίοι και ο φόβος για τα Big Data

Οι Ευρωπαίοι και ο φόβος για τα Big Data

Παραμένουν δύσπιστοι ως προς τα οφέλη των μεγάλων δεδομένων.

του Ντέιβιντ Μάγιερ

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα υποστηριζόμενη από τη Vodafone, οι Ευρωπαίοι φοβούνται τα μεγάλα δεδομένα και τις επιδράσεις τους στην ιδιωτικότητα.

Η έρευνα, που εκπονήθηκε για το Institute for Society and Communications από την εταιρεία ερευνών TNS Infratest, κατέδειξε ότι μόλις το 1/3 από τους 8.000 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα μεγάλα δεδομένα έχουν πλεονεκτήματα. Και μόλις το 1/4 θεωρούν ότι οι εταιρείες σέβονται την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων.

Ο σκεπτικισμός βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Γερμανία, όπου το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι αποφεύγουν να περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου επειδή φοβούνται για τις συνέπειες στην ιδιωτικότητά τους.

Ο καθηγητής Βίκτορ Μάγιερ – Σενμπέργκερ του Oxford Internet Institute δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν «ένα ‘κατηγορώ’ εναντίον των τωρινών Ευρωπαϊκών πρακτικών προστασίας δεδομένων».

Η λύση που προτείνει; «Θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τη χρήση των προσωπικών δεδομένων από εταιρείες και κυβερνήσεις, απαγορεύοντας την ανεύθυνη συμπεριφορά. Το κάνουμε ήδη σε πολλά άλλα πεδία. Δεν περιμένουμε από τους πολίτες να δοκιμάζουν τα φάρμακα ή τα τρόφιμα που αγοράζουν».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι βρίσκονται σε διαμάχη με εταιρείες όπως η Google και η Facebook, κυρίως επειδή οι τελευταίες αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερους περιορισμούς ως προς το τι μπορούν να κάνουν με τα δεδομένα των πελατών τους. Για παράδειγμα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη είναι περιορισμένες ως προς το βαθμό στον οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά τα δεδομένα τοποθεσίας των πελατών τους, ερχόμενες έτσι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους διαδικτυακούς τους αντιπάλους.

Τα ευρήματα της έρευνας μάλλον προκάλεσαν προβληματισμό στη Vodafone και στις άλλες εταιρείες του κλάδου.

Για παράδειγμα, μόλις 18% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους παρόχους τηλεπικοινωνιών ως προς την ορθή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους, έναντι 43% που εμπιστεύονται τους οργανισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, 36% τους εργοδότες, και 33% τις τράπεζες

Όμως, τα πράγματα είναι χειρότερα για τις διαδικτυακές εταιρείες. Μόνο 16% των συμμετεχόντων εμπιστεύονται τις μηχανές αναζήτησης (δηλαδή ουσιαστικά την Google που στην Ευρώπη ελέγχει 90% της αγοράς), 14% τους παρόχους αποστολής μηνυμάτων, και 11% τις εταιρείες κοινωνικών μέσων. Το ποσοστό για την τελευταία κατηγορία στη Γερμανία είναι μόλις 7% (!).

Οι αριθμοί αντανακλούν μια σαφώς αρνητική εικόνα για τις εταιρείες που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών. Το πρόβλημα είναι απλό: τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταφράζονται σε λιγότερα δεδομένα. Και οι εταιρείες που πλήττονται απ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να κάνουν πολλά για να αντιστρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Πηγή: fortune.com