Η Ευρώπη αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος ενέργειας έως το 2050

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος ενέργειας έως το 2050
France, Hautes-Alpes, Briancon, 2022-12-29. Two electric bulbs are placed on euro banknotes, illustration of the price of electricity and energy in general. Photography by Thibaut Durand / Hans Lucas. France, Hautes-Alpes, Briancon, 2022-12- 29. Deux ampoules electriques sont posees sur des billets de banques en euros, illustration du prix de l electricite et des energies en general. Photographie par Thibaut Durand / Hans Lucas. (Photo by Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
«Αυτό θα θέσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα», δηλώνει ο γενικός διευθυντής της BusinessEurope.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος ενέργειας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα έως το 2050, ακόμη και στο καλύτερο δυνατό σενάριο του Net Zero, σύμφωνα με μελέτη της BusinessEurope. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το διαχειρίσιμο σενάριο, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα παραμείνει τουλάχιστον 50% υψηλότερο από αυτό των κύριων ανταγωνιστών μέχρι το 2050. Σε ένα σενάριο απογοητευτικής μετάβασης, όπου οι βασικές πολιτικές καθυστερούν, το κόστος μπορεί να είναι τρεις φορές υψηλότερο.

«Αυτό θα θέσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα», δήλωσε ο Μάρκους Μπάιρερ, γενικός διευθυντής της BusinessEurope. «Η εξασφάλιση της ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάρτηση από εισαγωγές και επιδείνωση της κατάστασης

Η ΕΕ πληρώνει υψηλότερα κόστη για την ενέργεια λόγω της εξάρτησής της από τις εισαγωγές, κατάσταση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μπορούν να υποτιμήσουν την Ευρώπη σε παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, και σε καινοτόμους τομείς καθαρής τεχνολογίας, όπως η αιολική ενέργεια και οι μπαταρίες.

Προτεραιότητες και προτάσεις

Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες των επικεφαλής μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι εταιρείες αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η BusinessEurope προτείνει:

  • Επανεξέταση της σταδιακής κατάργησης των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους κατασκευαστές.
  • Μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
  • Διασφάλιση της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου.
  • Εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης.
  • Προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα μέσω κινήτρων.

Η Ευρώπη χρειάζεται επείγουσα δράση για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της θα παραμείνει ανταγωνιστική και βιώσιμη στο μέλλον, καταλήγει η BusinessEurope.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: